Kontrakten signeres: F.v.: Sjoerd de Bruin (Sales manager Asia Pacific, Damen Shipyards Group), og Tony Gibson (Chief Executive Officer, Ports of Auckland)

Kontraherer første el-taubåt

Hollandske Damen Ship Yard har inngått kontrakt med havnevesenet i Auckland, New Zealand, om bygging av det som blir verdens første elektriske taubåt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Med en trekk-kapasitet på 70 tonn ligger den planlagte taubåten ikke tilbake for muskelfartøy som går på fossilt drivstroff.

- Vi har satt oss som mål å være en nullutslipp-havn innen 2040, sier Tony Gibson, havnesjef i Auckland. Da havnevesenet første gang vurderte å kjøpe elektrisk slepebåt, fantes det ingen alternativ på markedet. Damens vilje til å tenke annerledes og investere i nødvendig forskning og utvikling har vært avgjørende for suksessen med dette prosjektet, mener havnemyndighetene.

Damens designer, Marc Baken, sier i en kommentar at da de begynte å se nærmere på forespørselen så de raskt at dette var mulig rent teknisk. Neste trinn var å vurdere muligheten for full elektrisk drift fra et forretningsmessig perspektiv. Etter at de konkluderte positivt, var veien relativt kort til realisering av prosjektet.