Statsminister Erna Solberg åpnet bærekraftprosjektet torsdag Foto: Eivind Senneset for UiB

Kongsberg Maritime støtter One Ocean og «Statsraad Lehmkuhl»

Statsminister Erna Solberg åpnet torsdag bærekraftprosjektet One Ocean om bord Norges største seilskip «Statsraad Lehmkuhl» . One Ocean har som mål å bidra til å bygge en bærekraftig maritim fremtid ved å samarbeide med forskere, ledere og unge mennesker rundt om i verden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Prosjektet tar sikte på å samle verdenssamfunnet om å skape og utveksle ny kunnskap for et bærekraftig hav, og er en del av FN sitt program for å sikre en fremtidig bærekraftig utnytting av havets ressurser, heter det i en pressemelding.

One Ocean anerkjenner at Norge, som en sjøfarende nasjon med lange tradisjoner og historie, er godt plassert til å bruke sin kunnskap og ressurser til å skape bærekraftige, globale løsninger. En del av FNs tiår for havvitenskap for bærekraftig utvikling, en sentral komponent i One Ocean-prosjektet er en 19-måneders omseiling av seilskipet «Statsraad Lehmkuhl», med mål om å skaffe og utveksle ny kunnskap om havet.

Miljøvennlige teknologier

Skipet er utrustet med en rekke maritime teknologier utviklet av Kongsberg Maritime innen maskin, elektro, og fremdrift, batteripakke (SAVe Energy), instrumentering for navigasjon, brosystemer og vitenskapelige sensorer. Mye takket være Kongsberg Maritimes utstyrsbidrag gjennom mange år kan «Statsraad Lehmkuhl» karakteriseres som verdens mest miljøvennlige skip i sin klasse.

– Det gode samarbeidet med Kongsberg Gruppen har vært avgjørende for at «Statsraad Lehmkuhl» nå kan kalle seg verdens grønneste seilskip i sin klasse. Vi ser frem til å gjøre ytterligere grønne tiltak om bord i samarbeid med Kongsberg Maritime, sier Haakon Vatle, daglig leder i Statsraad Lehmkuhl-stiftelsen.

Langsiktig støtte

Kongsbergs  engasjement for «Statsraad Lehmkuhl» går helt tilbake til 1981.

– Vi er stolte over vår mangeårige relasjon til «Statsraad Lehmkuhl», og av at våre teknologier vil bidra til at fartøyet opererer trygt og bærekraftig på denne utrolige reisen i noen av verdens mest utfordrende farvann. Norge er en spydspiss i kampen for å bevare det maritime miljøet, og vi i Kongsberg Maritime gleder oss over å kunne støtte One Ocean i dette spennende og viktige prosjektet, sier Egil Haugsdal, Administrerende Direktør i Kongsberg Maritime.

Havmiljø under press

Sjøfartsnasjonen Norge er godt posisjonert for å kunne bruke sin kunnskap og ressurser til å skape bærekraftige, globale løsninger, i en tid hvor miljøet i havet er under stort press.

Hensikten med jordomseilingen å sette fokus på endringene som må til for å berge dette.Skipet seiler fra Bergen i 2021 og anløper 30 havner over hele verden i løpet av sine 19 måneder ange seilas. Ruten er lagt opp for å dra nytte av faste gunstige vinder og seile så mye som mulig med en lav gjennomsnittshastighet for å påvirke miljøet minst mulig. Under toktet samarbeider mannskapet på «Statsraad Lehmkuhl» med Havforskningsinstituttet og universiteter om kartlegging av havet og søken etter bærekraftige løsninger.