Guang Niu / TT / NTB Scanpix

Kina har bygget verdens største marine

Kina har bygget verdens største marine med over 300 skip. –Det vil skape sikkerhetspolitiske utfordringer for Norge, sier professor Øystein Tunsjø ved Institutt for Forsvarsstudier.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Bare i løpet av 2016 sjøsatte Kina tretti nye skip med en samlet tonnasje på 150.000 tonn, i følge Tunsjø. – I 2018 passerte de USA som verdens største marine med over 300 skip, sier Tunsjø. Kina har bygget forsyningsskip, destroyere, ubåter og fregatter.

– Selv om kvaliteten på den amerikanske marinen fortsatt er kinesernes overlegen, så regner vi med at Kina har modernisert 70 prosent av flåten. Før sang vi “Rule Brittania”og “Britain rule the waves”. Slik er det definitivt ikke lenger. Makten har flyttet seg fra vest til øst, sier Tunsjø som nettopp utkom med boken  ”The Return of Bipolarity in World Politics,” på Colombia University Press med henvisning til forholdet mellom Kina og USA.

Øystein Tunsjø, professor ved Institutt for Forsvarsstudier, Senter for asiatiske sikkerhetsstudier. Foto: FFI

Sikkerhetspolitiske utfordringer for Norge

I fjor sommer gikk en kinesisk flotilje inn i Østersjøen og øvde sammen med Russland.  – Det er imidlertid ikke slik at vi kan vente oss at Kineserne vil være spesielt aktive med sine skip i norske farvann, sier Tunsjø.

Barentshavet og nordområdene står nederst på prioriteringslisten i Beijing. Den store sikkerhetspolitiske utfordringen for Norge og Nord-Atlanteren ligger i at USA blir tvunget til å konsentrere mer av sin oppmerksomhet om stormaktrivaliseringen i Stillehavsregionen.

Kina har den fordelen at de kan konsentrere sin flåte i Sør-Kinahavet, mens USA har andre internasjonale forpliktelser. USA vil måtte komme til å orientere sin flåte mer mot Stillehavsregionen og blir mer bundet opp i stormaktrivaliseringen der.

– Det er en kjempeutfordring for sikkerhetspolitikken i Nord-Atlanteren, selv om vi til høsten forbereder den store allierte marineøvelsen Trident Juncture i nordområdene, sier Tunsjø.

Kina vil ta lederrolle

– Kina viser vilje til å ta en lederrolle i verden, sier etterretningssjef Morten Haga Lunde. Maktskiftet fra vest til øst vil trolig skyte fart i 2018, og landets marine går mot global rekkevidde. Det skriver etterretningstjenesten i sin årlige Fokus-rapport om trusselvurderingen mot Norge, som ble lagt frem i Oslo Militære Samfund mandag denne uken. - Det kommende året vil vi se mer kinesisk tilstedeværelse i alle havområder, også nær Norge, sier Lunde.

Alle snakker om Russland….

- Kinas sterke mann Xi Jinping har bestemt seg for å samle all makt i sine hender og blir sannsynligvis sittende ved makten i Kina i overskuelig fremtid, sier Tunsjø. Det er ingen tvil om at makten har forflyttet seg fra vest til øst. Alle snakker om Russland, men Russlands økonomi er 1/8 del av Kina. Det er en stadig voksende erkjennelse i USA om at USAs Kinapolitikk har vært mislykket, sier Tunsjø.