Gå til innhold
Annonse
Storbritannias ambassasdør, Richard Wood, prøvde å berolige salen under Haugesundkonferansen Foto: Helge Martin Markussen
Storbritannias ambassasdør, Richard Wood, prøvde å berolige salen under Haugesundkonferansen Foto: Helge Martin Markussen

Haugesund: Den britiske ambassadøren til Norge, Richard Wood, prøvde å berolige salen under første dag av Haugesundkonferansen tirsdag. -  Handel og transport til Storbritannia fortsetter, også etter 29. mars, sier Wood til Skipsrevyen.

Annonse

Ambassadøren kom til Haugesund med et budskap om at verden ikke stopper, selv om EU og Storbritannia ikke har en avtale innen utmeldingsdatoen.

- Fly vil lande og skip vil kunne reise til Storbritannia fra Norge. Vi jobber med å få på plass bilaterale avtaler i disse dager som skal sikre dette, forteller Wood til Skipsrevyen.

Ingen vet med sikkerhet hva som kommer til å skje når den berømte datoen nærmer seg, og derfor mener Wood det er viktig å ta lærdom av den berømte posteren, “Keep calm, and carry on”, som ble kjent i opptakten til andre verdenskrig.

Denne plakaten ble en del av britenes hverdag i opptakten til andre verdenskrig
Denne plakaten ble en del av britenes hverdag i opptakten til andre verdenskrig

- Inntil vi faktisk vet hva som vil skje når vi kommer til 29. mars er det viktig at vi forbereder oss på best mulig måte, og holder et øye med den utviklingen som pågår, fortsetter Wood.

Lenger perspektiv

Han maner nordmenn til å se på Brexit i et lenger perspektiv enn den halvannen måneden som ligger foran oss.

- Hvis den maritime næringen har blikket festet fremover, og fortsetter å samarbeide, vil vi få på plass et riktig rammeverk. Vi har også en forståelse med den maritime næringen i Norge om hvordan vi skal organisere det samarbeidet på kort sikt, fastslår ambassadøren.

- Folk må bare vente og se, men samtidig stole på at det blir gjort et stort arbeid for å løse dette, sier Wood til Skipsrevyen.

- Vi har et utrykk i Norge som sier at enten blir det bedre, eller så går det over. Er det Brexit slik du ser det?

- Brexit er ikke èn enkelt hendelse hvor det er bare er ett eventuelt resultat. Det er en prosess hvor vi kan jobbe sammen for å beholde det gode samarbeidet vi har mellom våre nasjoner, avslutter Richard Wood.

Dette er Brexit:

  • 23. juni 2016 stemte 51,9 prosent av britiske velgere for å melde Storbritannia ut av EU
  • 13. mars 2017 ga Parlamentet statsminister Theresa May klarsignal til formelt å starte prosessen med å melde Storbritannia ut av EU
  • 29. mars 2017 utløste Storbritannia EU-traktatens artikkel 50 om utmelding av EU, som legger opp til en to år lang forhandlingsprosess om vilkårene for utmelding og om rammeverket for det framtidige forholdet
  • 19. juni 2017 startet forhandlingene mellom EU og Storbritannia
  • 29. mars 2019 går Storbritannia automatisk ut av EU, så sant partene enstemmig blir enige om en utsettelse.
Annonse