Gå til innhold
Annonse

International Chamber of Shipping (ICS) er dypt bekymret over den nye politikken til den italienske regjering som stenger havnene for immigranter som er reddet av fartøy drevet av humanitære organisasjoner.

Annonse

- Det at Italia nekter flyktninger ilandstigelse, kan få alvorlige konsekvenser for mennesker i nød,blant dem barn og gravide. Det skriver International Chamber of Shipping i en pressemelding.

Den italienske regjeringen har tidligere både i ord og handling tatt imot båtflyktninger reddet av handelsskip eller humanitære organisasjoner, men etter ny regjering kom på plass, skiftet den italienske regjeringspolitikken retning, noe som bekymrer ICS.

ICSs generalsekretær, Peter Hinchliffe. Foto: ICS
ICSs generalsekretær, Peter Hinchliffe. Foto: ICS

 

- Å stenge havnene i Italia for båtflyktninger reddet av ikke-statlige fartøy,  vil få betydelige konsekvenser for handelsskip og bevegelse av handel i Middelhavet, da handelsskipene igjen vil bli involvert i et større antall redninger, opplyses det i pressemeldingen.

Den globale shippingindustrien, representert av ICS må oppfylle sine forpliktelser i henhold til FNs internasjonale maritime organisasjon (IMO) og Safety of Life at Sea Convention (SOLAS) om å komme enhver person i nød på sjøen til unnsetning. Siden flyktningkrisen i Middelhavet eskalerte for tre år siden, har over 50 000 mennesker allerede blitt reddet av handelsskip, men mange flere er blitt reddet av militære fartøy og båter som drives av humanitære frivillige organisasjoner.

Krisen i Middelhavet er langt fra over, med tusenvis av innvandrere forsøker seg på farlige sjøkryssinger i overfylte båter, og ifølge FNs flyktninghøykommissærr for flyktninger (UNHCR) mistet ytterligere 3000 innvandrere livet i 2017.

ICSs generalsekretær, Peter Hinchliffe, uttalte:

- Redernes primære bekymring er humanitær. For å beskytte sikkerheten til sjøs, oppfordrer ICS derfor alle EUs-medlemsstater til å ta opp de bekymringene som den italienske regjeringen hevdet å ha om det store antallet reddede personer som ankommer i Italia, for at praksisen for rask og forutsigbar avstigning - i samsvar med UNHCR-prinsippene - kan opprettholdes fullt ut, ikke bare i Italia, men også i andre EU-medlemsstater.

  

Annonse