Bjørnar Moxnes, leder i Rødt. Foto: Stortinget

- Ingen tvil om at varskoet fra Maskinistforbundet er reelt

Flere av opposisjonspartiene på stortinget mener Maskinistforbundets utspill om sosial dumping er reelt. Nå venter de på en utredning av forholdene fra regjeringen. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Leder for næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad (Sp) sier at arbeid i Norge, både til lands og til vanns, som hovedregel skal skje på norske lønns- og arbeidsvilkår.

Geir Pollestad (Sp), leder i næringskomiteen på stortinget. Foto: Stortinget

–  Det skjer i dag arbeid i norske farvann av en varighet og omfang som tilsier at norske lønns- og arbeidsvilkår skal gjelde uten at det er tilfelle. Jeg er derfor langt på vei enig i kravene fra Maskinistforbundet. Senterpartiet presser på for at utredningen om norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann ikke lenger skal treneres av regjeringen, utdyper Pollestad. 

Han påpeker videre at disse kravene stilles til en begrenset gruppe fartøy: - Jeg opplever ikke at noen mener at det skal stilles krav om norske lønns- og arbeidsvilkår for utenlandske skip som går til norsk havn for lasting og lossing og så ut igjen.

Bedt om utredning

Arbeiderpartiets Terje Aasland mener også problemstillingen Maskinistforbundet reiser er relevant, og forteller at de har bedt regjeringen om å igangsette en utredning på nettopp spørsmålet om muligheten for å sette krav om norske lønns og arbeidsvilkår i norsk farvann og på norsk sokkel. 

Terje Aasland, Arbeiderpartiet. Foto: Stortinget

– Regjeringen har ikke akkurat jobbet i ekspressfart med denne saken, men det er nå varslet at arbeidet i hvert fall er igangsatt. Målet må være at det skal ryddige og trygge forhold også for sjøfolka. Arbeiderpartiet imøteser denne utredning og er innstilt på å finne gode løsninger for sjøfolk som jobber i norsk farvann eller på norsk sokkel. Vi vil veldig gjerne, sammen med partene, diskutere ordninger og lovverk for å implementere norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann og på norsk sokkel.

Rødt ønsker, som et minimum, norske arbeids – og lønnsvilkår.

– Det er ingen tvil om at varskoet fra Maskinistforbundet er reelt, og at det trengs politiske tiltak som beskytter sjøfolk. Regjeringa legger nå opp til å la Color Line flagge om to av fergene sine, og setter med det 700 sjøfolk i fare for å bli byttet ut med utenlandske sjøfolk med dårligere lønn. Dette på tross av at utredninger viser at det er lønnsomt å beholde fergene i Norge, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Skipsrevyen.