Det er ingen lov mot statsstøttet skipsbygging ved verft i Europa, følge Nærings- og Fiskeridepartementet. Kystruten bygger to av sine nye skip ved det spanske verftet Hijos de J. Barreres (foto).

- Ingen lov mot subsidiering av skipsbygging ved Europeiske verft

- Det er ingen statstøtteregler for skipsbygging i Europa, opplyser Nærings- og Fiskeridepartementet til Skipsrevyen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I forrige uke ble det kjent gjennom nyhetssak i Skipsrevyen at Norsk Industri har startet et arbeid sammen med flere aktører i ulike EU-land for å gå til felts mot det de anser som ulovlig subsidiering av skibsbygging ved spanske verft gjennom den såkalte taxlease-ordningen (se egen sak). To av Kystrutens nye skip skal bygges ved det spanske verftet Hijos de J. Barreras. Skipsreder Per Sævik bekrefter at han vil gjøre seg bruk av taxlease-ordningen, men sier samtidig at han synes det er underlig at det er ulik praksis i ulike EU-land. I Norge var det i følge Sævik laber interesse fra norske verft om å få bygge de nye Kystruteskipene.

– Det er ikke så rart dersom norske verft ikke bruker hundretusener av kroner og tid og krefter på en anbudsprosess som de på forhånd vet at de kommer til å tape takket være de spanske subsidiene, sier Lars Gørvell-Dahll i Norsk Industri til Skipsrevyen. Norsk Industri har i følge Gørvell-Dahll engasjert tunge advokater for å angripe det de anser som ulovlig subsidiering av spanske verft.

Ingen statsstøtteregler

Nå skriver imidlertid Nærings- og fiskeridepartementet i en redegjørelse om saken til Skipsrevyen at det ikke finnes noen egne statsstøtteregler for skipsbygging i Europa. De særskilte reglene for statsstøtte for skipsbygging ble avviklet i 2014, heter det i departementets redegjørelse fra maritim avdeling formidlet til oss av kommuniksasjonsrådgiver Halvard Wenzel. 

- Hvorvidt den spanske Tax lease-ordningen er ulovlig støtte er behandlet flere ganger i det europeiske rettssystemet, senest 25 juli 2018, fremgår det av redegjørelsen.

Retten opphevet ulovlighetsbeslutning 

-Europakommisjonens beslutning fra 2013 om at tre av fem virkemidler i den spanske tax-lease – ordningen var ulovlige, ble annullert av General Court (Retten) i 2015, heter det i redegjørelsen fra Nærings- og fiskeridepartementet.