SV-leder Audun Lysbakken. Fotograf: Åsmund Holien Mo

- Ingen automatikk i ny fregatt

Det er ingen automatikk i Norge skal kjøpe en ny fregatt for å erstatte KNM «Helge Ingstad». Det mener partileder Audun Lysbakken i SV. -Vi må tenke på helheten i Sjøforsvaret, sier han til Skipsrevyen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Etter at «Helge Ingstad» kolliderte med en tankbåt utenfor Bergen i november 2018, har det vært et uttalt mål fra sjøforsvaret at man ønsket å ta skipet i bruk igjen. Nylig la Forsvarsmateriell frem en rapport som viser at det vil koste 12-15 milliarder å reparere havaristen, eller kjøpe ny.

Partileder Audun Lysbakken (SV) mener man nå må stoppe opp, og tenke seg om.

- «Helge Ingstad»-forliset er et stort tap, både operativt og økonomisk. Jeg mener at nå når forliset er et faktum bør vi gå noen runder og tenke på helheten i sjøforsvaret og se hva som samlet sett er kloke investeringer framover, sier han til Skipsrevyen.

Leder for Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt under dåpen av KNM «Maud» tidligere i uken.

Lysbakken forventer at uansett om man velger å erstatte fregatten, renovere eller ikke, så må tallene være godt kvalitetssikret og gi et solid beslutningsgrunnlag for avgjørelsen.

- Jeg mener at vi nå bør stoppe og tenke oss om, og ikke automatisk bestille en ny fregatt. Vi bør diskutere helheten i Sjøforsvaret og hvilke investeringer som samlet sett gir oss best operativ evne.

Tidligere i uken uttalte leder for Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt, til Skipsrevyen at man først og fremst må skrinlegge planene fra 2016, om å fase ut korvettene i 2025.

- Så får vi se på hvordan vi skal erstatte kapasiteten vi har mistet med tapet av «Helge Ingstad» i fremtiden. Kanskje kan en ny fregattklasse, som er mellom korvettene og dagens fregatter, være en løsning. Vi må også se om det kan være behov for flere ubåter. Men uansett kan vi ikke fase ut korvettene nå, sa hun til Skipsrevyen.