Bergen, indre havn på verdens havdag 8. juni 2018. Foto: Sigbjørn Larsen.

I dag er det verdens havdag

8. juni er verdens havdag, men hovedpersonen; Havet selv, ser for en stor del ut til å være glemt. Hverken Miljødirektoratet eller Miljøverndepartementet har planlagt noen aktiviteter i forbindelse med dagen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

-Vi har ikke planlagt noen markeringer av verdens havdag, men vi oppfordrer andre til å gjøre det, sier kommunikasjonsmedarbeider Stian Fjelldal i Miljødirektoratet. - Vi har tenkt å legge ut en kronikk fra statsråden om plast i havet, men vi har ikke kommet så langt ennå, sier Jo Randen i Miljøverndepartementet til Skipsrevyen i dag. Det er ingen aktiviteter planlagt i statsrådens kalender i forbindelse med verdens havdag, opplyser Randen.

Viktigere i 2015?

Vi må helt tilbake til 2015 for å finne en artikkel om verdens havdag på Miljødirektoratets hjemmesider. - Vi markerer verdens havdag 8. juni som et ledd i å ta vare på våre havområder, slik at de også i framtiden gir oss de livsnødvendige tjenestene vi er så avhengige av, sa Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet, dengang.  

Erna snakker om Hav i G7

Det finnes likevel lyspunkter. Som første norske statsminister noensinne skal Erna Solberg (H) i slutten av uken delta på det eksklusive G7-møtet sammen med lederne av verdens mektigste industriland. Møtet finner i år sted i Quebec i Canada. Solberg er invitert til å delta i en spesialsesjon om bærekraftige hav.

Ødeleggelsen av havet, en av de største utfordringene

-En av de største utfordringene vi står overfor er ødeleggelsen av havet, skriver Nicolai Astrup (H) på sin hjemmeside. Han har vært i New York og plukket plast i havnen i forbindelse med verdens havdag.

- Hvert minutt pumpes det 15 tonn med plast i havet, og gjør vi ikke noe med dette nå kan det være mer plast enn fisk i havet i 2050, sier Astrup.Derfor har regjeringen satt av nesten 300 millioner kroner som skal bidra til å bekjempe marin forsøpling. Det er altså håp, selv om havdagen i dag i kystnasjonen Norge nærmest har gått oss skip forbi.