Hvorfor finnes ikke rapporten til Kriminalpolitiet fra en av Norges største skipsredere i Riksarkivet?. Foto: Riksarkivet.

Hvorfor finnes ikke von Erpecoms rapport til kriminalpolitiet i Riksarkivet?

Familien til en av datidens største skipsredere, etterlyser svar på hvorfor en omfattende rapport til kriminalpolitiet, som blant annet omhandler begivenheter i sammenheng med  “hjemkjøpet” av skipsreder Georg von Erpecom og Norges statsminister gjennom 17 år; Einar Gerhardsen, ikke finnes i Riksarkivet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Vi antar at «Kriminalpolitiets Politiske Avdeling, Oslo» må bety Oslo politikammer, Landssvikavdelingen, skriver arkivar Leif Thingsrud i sitt svarbrev til familien. Riksarkivet oppbevarer et omfattende arkiv, RA/S-3138 del 1, etter denne avdelingen. Vi kan ikke se at det finnes materiale knyttet til Georg von Erpecom eller som omhandler Sachsenhausen eller andre tyske fangeleire i dette materialet, skriver Thingsrud.

Skipsrevyen har gjennom en serie artikler formidlet historien om hvordan skipsreder Georg von Erpecom og Landsfaderen Einar Gerhardsen skal ha blitt frikjøpt fra nazistenes krigsfangenskap i Sachsenhausen med norske reder-penger.

Skipsreder Georg von Erpecoms 12 sider lange redegjørelse til Kriminalpolitiets Politiske avdeling, Oslo, datert Bergen/Lyse Kloster 16. juni 1945 har vært en av kildene til denne artikkelserien.

-Med utgangspunkt i hans (Georg von Erpecoms)  posisjon som reder for den gang et av Norges største rederier, og hans dramatiske "hjemkjøp" sammen med Einar Gerhardsen i 1944 (se for øvrig artikkel-serie i Skipsrevyen; www.skipsrevyen.no) finner jeg det underlig at redegjørelsen ikke finnes i Riksarkivet, skriver en representant for familien i et brev til Riksarkivet.

Rom for spekulasjoner

Det faktum at en så omfattende rapport fra en av Norges største redere om en såvidt delikat sak ikke finnes i Kriminalpolitiets etterlatte arkiver som oppbevares på Riksarkivet reiser dermed det åpenbare spørsmålet; hvorfor gjør den ikke det? Det gir også rom for spekulasjoner.

Kan saken være "henlagt" fordi den ville kunne knytte Erpecoms  arrestasjon, fangenskap i Sachsenhausen og hjemkjøp sammen med at Landsfaderen, leder av AP, Norges Statsminister og den ledende representanten for den  sosialdemokratiske regjering etter krigen også ble "kjøpt fri" av "reder-penger"?

Ikke en særlig heldig  kombinasjon kanskje, når det samtidig ble antydet at norske sjøfolk var kommunister, at det ble bestemt at Nortraship-fondet skulle konfiskeres, og at Aps politikk i etterkrigstidens Norge kanskje ikke alltid var like godt kjent for å være spesielt næringslivsvennlig- og da kanskje særlig mot rederstanden og shipping...til tross for de enorme valuta-inntektene som skipsfarten skaffet til landet fra 1945 og utover.

Hva gjorde norske myndigheter?

Et annet spørsmål er hva gjorde norske myndigheter med opplysningene som fremkom i rapporten og de som ble rapportert?

-Jeg går derfor ut fra at hans opplysninger om bl.a. SS-Sturmbannfuhrer und Kommandeur der Sicherheistpolizei og SS-Sturmbannfuhrer Krøger, heller ikke er fulgt opp av norske myndigheter - eller formidlet videre til de engelsk/amerikanske myndigheter? spør familiens representant.