Arne Jebsen hadde fått ordnet med spisvogn og restaurantøren på Blom fulgte med! Foto: Norsk Jernbanemuseum.

Hvem kjøpte Einar Gerhardsen fri fra nazistene? Del 7: Spisevognen

Takket være innsyn i tidligere konfidensielle og hemmeligstemplede dokumenter og private brev, som ikke tidligere har vært offentlig kjent, kan Skipsrevyen nå i detalj redegjøre for hvem som kjøpte Einar Gerhardsen fri fra nazistenes klør og hvordan det hele skjedde. I en serie artiler vil Skipsrevyen formidle historien. DEL 7: Spisevognen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Selv ikke da von Erpecom og Gerhardsen vel var kommet til Grini synes de å ha hatt noen anelse om hva som hadde skjedd. “Da det ble smuglet inn beskjed til dem om at det var arbeidet med å få dem fri fra Grini- svarte de begge- uavhengig av hverandre- og til forskjellig tidspunkt- at på Grini var det bra- og de ønsket ingen særbehandling,” skriver Hauge.

De to var ikke på Grini samtidig takket være obstruksjonen som ble iverksatt av Gerhardsens venner i Sachsenhausen som medvirket til at hjemtransporten av Gerhardsen ble forsinket.  Von Erpecom var imidlertid så alvorlig syk at han kort etter at han kom til Grini - uten eget samtykke - ble internert av tyskerne på "Lysekloster Isolat" utenfor Bergen.
-På Grini var jeg i nøyaktig en måned og det var en hyggelig tid sammenlignet med oppholdet
i Tyskland. Søndag den 31.10 fikk jeg beskjed om å gjøre meg klar og blev avhentet og kjørt til Victoria Terrasse hvor jeg fikk utlevert nytt grenseboerbevis og kjørt til jernbanen hvor det var reservert en sykekupe for fru Dolmitz, konsul Halvorsen og mig,”
skriver Erpecom.

Det var Arne Jebsen som hadde ordnet med egen spisevogn fra NSB. Restaurantør Steffensen på Blom reiste avgårde med rikelig med mat og drikke, som denne jernbanevognen ble utstyrt med. Så det var en stor overgang fra der Erpecom kom fra. Arne Jebsens frue, Kikk Jebsen, bekreftet overfor Hauge at hun og Astrid Dølve Dollis var med i jernbanevognen på hjemreisen til Bergen. “Steffensen skaffet mat og drikke til et festmåltid og reiste med selv.” skriver Hauge.
-1.11. kom jeg så til Lyse Kloster hvor jeg skulde opholde mig inntil jeg 31/11.44 ble kaldt
til det tyske sikkerhetspoliti i Bergen som medelte mig at min internering på Lyse var slutt og jeg kunne fritt komme til Bergen, skriver Erpecom.

Astrid Dølve Dollis rømte senere til Stockholm. Da hun ble arrestert i Sverige i 1944 hadde hun en liste med “700 gode nordmenn” på seg og 400 kroner gjemt i parykken (!) For sin spionasje ble hun dømt til to års straffearbeid i Sverige. Men siden hun da var gift med en svenske ble hun aldri utlevert til Norge. I 1954 ble hennes sak henlagt på grunn av bevisets stilling. Det gikk rykter om at “noen hadde snakket sammen.”