Gå til innhold
Annonse
- Vi må ikke bare spørre hva havet kan gjøre for oss. Vi må også spørre hva vi kan gjøre for havet, sa næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Sigbjørn Larsen.
- Vi må ikke bare spørre hva havet kan gjøre for oss. Vi må også spørre hva vi kan gjøre for havet, sa næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Sigbjørn Larsen.

- Vi må ikke bare spørre hva havet kan gjøre for oss. Vi må også spørre hva vi kan gjøre for havet, sa næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, under en høytidstemt og fin åpning av NOR-shipping 2019  i Oslo rådhus i går.

Annonse

-Vi har ofte hørt at vi nordmenn er født med ski på beina, men enda nærmere sannheten er det at vi er født ved havet, sa Røe Isaksen. Vi bor ved sjøen. Havet har tvunget oss - eller inspirert oss - til å være oppmerksom på farer, til å ri av stormen, ta rev i seilet, utnytte vinden - og tenke nytt og å møte utfordringer med tro på at vi skal klare å mestre dem, sa Røe Isaksen.

Hedret Kong Harald

-Våre nasjonale helter er ikke generaler - men sjømenn, fiskere, skipsbyggere og oppdagelsesreisende, sa Røe Isaksen. Og langrennsløpere. La meg ære en sjøfarende helt spesielt: Kong Harald V, Han er ikke bare en sann mester for den maritime industrien - men også en sann verdensmester i en-tonn seilbåt, sa Røe Isaksen. Kong Harald var selv til stede under åpningen av NOR-shipping i går.

- Å vinne gull er flott - men det viktigste som havet har gjort for oss, er å knytte oss til verden, sa Røe Isaksen. Det har gjort det mulig for oss å handle med andre nasjoner, for å lære av dem, for å bli inspirert av dem. Global handel har forsterket nasjonalt avhengighet av andre nasjoner og vår følelse av felles skjebne. Kapteinene og fartøyene som bærer tonnasjen til denne moderne verden er du som eier skip, bygger skip eller leverer til denne industrien. Norge vil fortsette å stå opp for frihandel og navigasjonsfrihet.

- Vi står overfor store utfordringer - fra fattigdom til forurensning og klimaendringer - må vi jobbe sammen for å frigjøre havets enorme potensial - fra jobber til ernæring til å kureren sykdommer.

Hva kan vi gjøre for havet?

-Vi kan ikke bare spørre hva havet kan gjøre for oss - men også hva vi kan gjøre for sjøen. I stedet for å bekymre seg for hva overgangen til en grønnere fremtid skal koste, har mange av dere påvist at grønn teknologi ikke fører til røde tall i regnskapsboken. Døde hav fører til røde tall.

Norske verft har utviklet verdens første gassdrevne bilferge, den første elektriske fergen og den første elektriske fiskebåten. Vanndrevne fartøy er i gang. Mange av dere har nådd lignende milepæler. Men det er ikke nok. Vi trenger mer grønn innovasjon - og politikk som fremmer det.IMO har inngått en historisk avtale om å redusere utslippene. Dette er ledestjernen vi må navigere etter.

Sjøens helter

Norge har hatt utallige helter til sjøs - som også andre sjøfartsnasjoner har, sa Røe Isaksen. I dag - trenger vi dem mer enn noensinne: Ingeniører, oppdagelsesreisende og gründere. Vi trenger også flere kvinnelige ingeniører, oppdagelsesreisende og gründere. Jeg anbefaler IMO og WISTA for å organisere Waves of Change som en del av denne konferansen.Norges økonomi har profittert enormt fra den aktive deltakelsen av høyt utdannede kvinner i vår arbeidskraft. Forestill deg hva vi kan oppnå hvis havets potensial og marinheltenes potensial frigjøres samtidig.

De virkelige helter i morgen er de som dykker ned i havet, oppdager nye medisiner og utvikler ideene vi trenger. Dette er måten å holde havene rene, nasjoner rike og vintre hvite. Tross alt vil vi bruke skiene vi er født med, sluttet Røe Isaksen.

Annonse