Gudmor Britt Brattetveit.

Høytidelig dåpsseremoni i Bergen

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Den nye brann- og redningsbåten ble døpt Sjøbrand under en høytidelig dåpsseremoni på Dreggekaien i Bergen i dag. Etter at opplæringsperioden er ferdig vil den nye brann- og redningsbåten være i operativ drift fra årsskiftet 2015/2016.

Maritime Partner AS ble høsten 2014 valgt som leverandør av Bergen brannvesens nye brann- og redningsbåt. Selskapet holder til i Ålesund og har spesialisert seg på redningsbåter i alle varianter.

Bergen brannvesen nye brann- og redningsbåt skal utgjøre en viktig del av den totale brann- og redningsberedskapen og vil være konstruert for å kunne håndtere oppdrag 365 dager i året og under alle værforhold. Båten skal brukes både til redning og brannbekjempelse, samt bistand ved akutt forurensing i Bergen brannvesens ansvarsområde. Dette området omfatter Bergen havn og de nære kystområdene i Bergen kommune.

Vesentlig for fartøyet er deltakelse i slokking av branner. Fartøyet blir utstyrt med pumpekapasitet og funksjonalitet som sikrer dette. Bergen består av brannsmitteområder som ligger nær til sjø. Pumper og slukkeutstyr vil derfor tåle kontinuerlig bruk over tid under lengre operasjoner. Båten kan holdes stabil og i posisjon under alle slike operasjoner uten at man trenger å fortøye til land.

Redningsoppdrag blir en sentral funksjon for den nye båten. Utforming av dekk og tilkomst til og fra sjø er enkel og trygg. Det er et godt og åpent dekkareal til nødvendig utstyr ved redningsoppdrag med dykkere. Det er en innvendig båreplass som gir mulighet for nødvendig behandling ved drukning og andre ulykker.

Den nye båten ivaretar krav til sikre arbeidsforhold og trygghet for både mannskap og passasjerer.

I enkelte tilfeller vil båten bli benyttet til å bistå i akuttfasen ved utslipp og forurensing. Dette arbeidet kan innebære utlegg og slep av lenser, samt frakt av utstyr eller andre oppgaver. Båten vil derfor tilfredsstille de gjeldende krav for å utføre denne type arbeid.

Kapasiteter og tekniske detaljer

• Vannkapasitet på 6 000 liter sjøvann per minutt. To fjernstyrte brann kanoner på henholdsvis 2000 liter per minutt og 4000 liter per minutt. Kanonene kan også opereres med trådløsfjernstyring. Kastelengde på inntil 90 meter.

• Gyrostabilisert varmesøkende kamera.

• Hurtigbåtradar, samt utstyr for navigering og posisjonering.

• Fleksibel og høyteknologisk bruløsning med tilpassede plasser for styrmann, navigatør og utrykningsleder.

• Muligheter for stille bro.

• Ekkolodd med dybdemålere.

• Hydraulisk anlegg for baugtruster, kran og ankerspill. Anlegget er dimensjonert for ekstrautstyr som hydraulisk drevne pumper og klippeutstyr.

• Eget vanntett og temperert dykkerskap på dekk.

• Slusegang inn på bro for å ivareta arbeidsmiljø ved operasjoner som medfører smuss og forurensing.

• Volvo Penta IPS-system (Inboard Performance System) for fremdrift, samt baugtruster som sikrer stor manøvreringsdyktighet.