Gå til innhold
Annonse
Et nydelig skue! Foto Bjørn Ottosen
Et nydelig skue! Foto Bjørn Ottosen
Annonse

Om Fred. Olsen bestilte pent vært da han sikret seg kaiplass i Bergen for sine fire aldrende cruiseskip er ikke godt å si. Uansett ble det en av disse sjeldne fine sommerdagene, til og med gradestokken viste velvilje og kom på 20-tallet utover dagen.

På rekke og rad kom skipene inn i Byfjorden som en marineflotilje. Et imponerende syn, noe som aldri har skjedd før. Hele flåten av cruiseskip fra ett rederi samlet i samme havn, bare steinkast fra hverandre ved Skolten nord og syd, Bontelabo og Festningskaien, er en historisk hendelse. Det blir ikke mindre historisk ved at Fred. Olsen konsernet så dagens lys i Hvidsten ved Oslofjorden i 1843, der rederiets cruiseskip var registrert inntil de ble flagget ut.

De fire Bahamas-registrerte skipene tilhørende det britisk-registrerte Fred. Olsen Cruise Lines er av gammel god årgang, noe som ga et historisk sus over forestillingen. Om bord var rundt 4000 britiske turister som ble tatt i mot av buekorpstrommere og nasjonalkledte guider.

Ifølge havnevesenet får de britiske cruiseturistene med seg litt av verdt på sitt bergensbesøk. Det er planlagt en rekke arrangementer i sentrum, som skattejakt og dragkamp mellom skipenes mannskaper og musikalske innslag.

Skipene er M/S «Boudicca», M/S «Balmoral», M/S «Black Watch» og M/S “Braemar”. Det eldste er «Black Watch» med sine 42 år. Alle er kjent travere i bergenssammenheng. De har tidligere stort sett kommet en og en, men også to samtidig noen få ganger.

Størst er M/S «Balmoral» med sine 43.537 brutto-tonn og passasjerkapasitet på 1350 personer. M/S «Black Watch» er på 28.613 br.tonn og tar 804 passasjerer.  M/S «Boudicca» er på 28.551 br.t og har passasjerkapasitet på 880 personer. Den minste er M/S «Braemar» på 24.344  brt.tonn med plass til  929 passasjerer.

– Årsaken til at Bergen ble valgt som havn for denne unike samlingen er at Norge er en viktig destinasjon for oss og Bergen den ideelle havn for å lage en god møteplass for hele flåten. Her får de ligge tett og samlet i byen. Dette gjør det også lettere for oss å skape gode opplevelser når man besøker rederiets hjemland Norge, sier Rachael Jackson, PR Manager i Fred. Olsen Cruise Lines til Skipsrevyen. Hun var sammen med resten av Fred. Olsen-organisasjonen samlet i Bergen i anledningen cruisetreffet.

Fred. Olsen Cruise Lines har anløpt Bergen hvert år siden 1997. Rederiet har vært totalt 176 dager i Bergen fra 2006 til 2015. Om bord i «Balmoral» er både kaptein og overstyrmann fra Bergen.

I Bergen ble skipene liggende til kl 18. Da forlot de byen under kaskader av vann fra vannkanoner om bord i slepebåter og Bergen Brannvesens sjøbrannsprøyte.