Et stort forsikringskrav fra Havtrygd velter Hirtshals Yard i sin nåværende form. Foto: Hirtshals Yard

Hirtshals Yard gjenoppstår i nytt selskap etter stort forsikringskrav

Hirtshals Yard, medarbeiderne og investorgruppen bak verftet har siden ulykken med den kantrede dokken i 2018 arbeidet døgnet rundt for å skape positiv drift og ikke minst bevare de drøyt 100 arbeidsplassene som er tilknyttet verftet og deres underleverandørene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Koronapandemien har imidlertid vært hard for for Hirtshals Yard, og verftet har i perioder av 2020 vært stengt som følge av denne. I tillegg til dette ble selskapet i januar møtt med et forsikringskrav på et stort tosifret antall millioner kroner fra det norsk forsikringsselskapet Havtrygd, som har trukket teppet under selskapet, heter det i en pressemelding. 

Etter at forhandlinger med Havtrygd har endt uten resultat har styret ved Hirtshals Yard kommet til den tunge beslutningen om å kaste inn håndkleet. Forsikringskravet blir dermed det endelige dødsstøtet for verftet i sin nåværende form.

- Tanken på at saken skulle koste Hirtshals Yard livet har ikke streifet oss, og jeg må virkelig ta av hatten for medarbeiderne og den nye ledelsens arbeidsomhet og lojalitet gjennom snart tre års intens kamp. Vi kan dog på ingen måte møte et så stort forsikringskrav fra Havtrygd. En periode med presset økonomi og uten vilje fra forsikringsselskapet til å inngå et forlik har vi dessverre ikke andre muligheter enn å la det eksisterende selskapet opphøre, sier styreformann Torben Andersen i Hirtshals Yard.

Administrerende direktør ved Hirtshals Yard, Peter Rishøj Jørgensen. Foto: Hirtshals Yards

Det avgjørende for Hirtshals Yard er å bevare verftets og underleverandørenes drøyt 100, for byen uhyre viktige, arbeidsplasser. Derfor overtar et nytt selskap under samme navn både medarbeidere, kunder og inneværende ordrer, og dermed er den verst tenkelige konsekvens av konkursen redusert med stort vilje fra investorkretsen bak Hirtshals Yard 

- De klart største taperne i denne meget beklagelige rekonstruksjonen er våres eiere i Hornsnes Invest, som investerte i selskapet etter dokkulykken i 2018. Vi har også en rekke mindre kreditorer som også vil lide tap, men fordi Hornsnes Invest har tilbudt å videreføre Hirtshals Yard har vi kunnet sikre arbeidsplassene og våre kreditorer har også fremover et verft i byen å samarbeide med. Nå handler det om å skape ro rundt verftet og videreføre den struktur og den arbeidsflyten, som vi kan se at Hirtshals Yard, korona eller ei, har lykkes med, sier administrerende direktør Peter Rishøj Jørgensen, som også vil stå i spissen for det rekonstruerte Hirtshals Yard.    

Bak selskapet Hornsnes Invest står selskapene Asbjørn AS, Rederiet Ruth AS, Beinur AS og Rederiet Isafold, som i praksis utgjør fire pelagiske fiskefartøy, alle med hjemmehavn i Hirtshals.