Juryleder Simone Møkster delte ut IMRF Local Hero Award til f.v. Frode Rostad og Stein Erik Aannerud fra Mjøsa og Magnus Hafslund, Kristian Lundemo og Espen Hole fra Bergen.

Heltepris til frivillige sjøreddere fra Bergen og Mjøsa

De nominerte mannskapene fra Redningsselskapets sjøredningskorps i Bergen og på Mjøsa ble overrasket da begge ble tildelt IMRF Local Hero Award 2018 under en internasjonal prisutdeling for verdens søk- og redningsaksjoner i Horten torsdag kveld.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Frode Rostad og Stein Erik Aannerud fikk prisen for en enestående innsats som frivillige i sjøredningskorpset på Mjøsa i 20 år. Til sammen har de to vært i beredskap i over 37 000 timer. Det tilsvarer 23 årsverk – på fritiden, skriver Redningsselskapet i en pressemelding.

– Å bli anerkjent på denne måten her gir oss det lille ekstra som gjør at vi har lyst til å kjøre 20 nye år! Da jeg fikk prisen i handa og så utover publikum, skjønte jeg at dette er en av de store øyeblikkene i livet, sier Frode Rostad.

Stein Erik Aannerud og Frode Rostad bruker store deler av fritida på å være frivillig på redningsskøyta på Mjøsa.

– Jeg stortrives i Redningsselskapet, og 20 år går nok lett videre. Dette setter jeg veldig høyt, føyer Aannerud til.

Kveldens andre IMRF Local Hero Award gikk til Espen Johan Hole, Kristian Lundemo og Magnus Hafslund fra sjøredningskorpset i Bergen. I mai 2017 var de på rett sted til rett tid da et helikopter havnet i sjøen da det skulle lande på en superyacht i Vågen i Bergen. Deres innsats var avgjørende da en av de tre de reddet om bord, fikk hjertestans.

– Det er bare helt fantastisk å motta denne prisen. Gjennom samarbeid og iherdig trening har vi klart å redde menneskeliv, sier Kristian Lundemo.

– Jeg setter utrolig stor pris på denne prisen. Jeg ønsker også å gratulere mannskapet mitt og den jobben de gjorde den 10. mai, sier båtfører Espen Hole.

For prisvinner Magnus Hafslund har det vært litt av en pris-uke. I helga ble nemlig familiens gaudaost kåret til verdens beste under oste-VM i hjembyen Bergen.

Juryens begrunnelser:

Her er juryens begrunnelse for å gi tildele prisen til Frode Rostad og Stein Erik Aannerud: «De er fortsatt svært aktive med et genuint engasjement og bidrag i daglig drift så vel som i rekruttering og trening av nye frivillige. Gjennom årene har disse to mer enn en gang satt Redningsselskapet foran hverdagsliv og familie. Å være frivillig i 20 år er i seg selv imponerende. Å frivillig ta ansvar for et helt sjøredningskorps er intet mindre enn en bragd.»

For mannskapet fra Bergen – Espen Hole, Kristian Lundemo og Magnus Hafslund – sa juryen følgende: «De gir en betydelig del av fritiden sin til å patruljere og øve på ferdighetene som de viste 10. mai 2017. Handlingene deres den dagen viser deres store engasjement og forpliktelse. I tillegg til at de reddet liv, ga hendelsen både nasjonal og internasjonal mediedekning og hjalp til å sette fokus på arbeidet til Redningsselskapet og norske nødetater generelt og sjøredningskorpset i Bergen spesielt.»

– Nå har det vært mye! Å vinne en så stor pris i Redningsselskapet gir meg veldig mye som frivillig, sier Hafslund.

– Vi valgte å gi pris til begge finalistene, fordi de på hver sin måte er fantastiske representanter det Redningsselskapets mannskaper står for. Crewet fra Bergen var raskt på plass, gjorde alt riktig og bidro til å redde liv, mens de to fra Mjøsa har gjort en unik innsats og vist et brennende engasjement over lang tid, sier Simone Møkster, juryleder for IMRF Local Hero Award.

Redningsselskapet var vertskap da International Maritime Rescue Federation (IMRF) arrangerte IMRF Awards 2018 på RS Noatun i Horten. IMRF samler verdens søk- og redningsorganisasjoner for å dele kunnskap og forbedre maritim koordinering og respons for å kunne redde flere fra å omkomme på sjøen. 21 nasjoner og 130 gjester var til stede under prisutdelingen.

Fem internasjonale vinnere

Fem andre priser ble også delt ut torsdag kveld.

Kaptein Siddhart Sharma fra Mumbai i India vant IMRFs pris for enestående individuell innsats.

I januar oppdaget Sharma en drivende fiskebåt fra broen på båten han er kaptein på. I dårlig vær brukte de tre timer på å redde to franske fiskere, som hadde fått motorstopp, mistet all mat og vann over bord i uvæfert og drevet rundt i tre dager før de ble reddet.

Mannskapet på KNRM-stasjonen Terschelling Paal 8 i Friesland i Nederland vant IMRFs team-pris for enestående innsats under to søk- og redningsaksjoner i ekstremvær forrige år. Mannskapet demonstrerte godt sjømannskap, stort mot og enestående kunnskap om sjøen.

The Pink Rescue Buoy, utviklet av The National Sea Rescue Institute i Sør-Afrika, vant IMRFs innovasjons- og teknologipris. Den rosa flytebøyen kan kastes til mennesker som er i fare for å drukne – før livreddere eller nødetater kommer til.

Prisen for livslang innsats ble tildelt John Koojimann, grunnleggeren av Curacao Sea Rescue Organisation (CITRO) og Kaptein Nick Guerchev, styreleder og grunnlegger av BULSAR; Bulgarias nasjonale, frivillige organisasjon for maritim sikkerhet.

IMRF 2018 People´s Choice Award er stemt fram i sosiale medier, og gikk til The Canadian Coast Guard Volunteer Rescue Specialists.