Gå til innhold
Annonse

Havyard leverer første vindmølleskip til Esvagt

M/S Esvagt Froude overleveres i dag.
M/S Esvagt Froude overleveres i dag.
Annonse

I dag har Havyard Ship Technology AS levert det første av tre Havyard 832 SOV vindmølle serviceskip til rederiet Esvagt fra Danmark

Kontrakten på de to første Havyard 832 SOV vindmølle serviceskipene ble inngått i juli 2013 og det første, som er nybygg 118 blir nå levert fra Havyard Ship Technologys verft i Leirvik i Sogn. Disse to skipene skal inn i langtidskontrakter med Siemens på serviceoppdrag for offshore vindmølleparker. Skip nummer to i serien skal leveres fra verftet i mars i år. I tillegg har Esvagt bestilt ytterligere et Havyard 832 SOV fra Havyard, som skal inn i en kontrakt for Dudgeon vindmøllepark som er operert av Statoil.

Utfordringer og muligheter

Som for de andre skipene som bygges ved verftet leverer Havyard Design & Solutions design og arbeidstegninger for produksjon av skipet. I tillegg skal Havyard Power & Systems med base i Ålesund blant annet levere elektroengineering, automasjons- og alarmanlegg og Havyard ConceptBridge. Kontrakten vil også ha ringvirkninger i det maritime clusteret på Vestlandet i form av levering av utstyr og tjenester til verftet under byggingen av skipet.

Havyard Ship Technology har nå fiskefartøy, brønnbåter, offshoreskip, isbrytere og serviceskip til vindmølleparker under bygging til redere fra Norge, Island, Danmark og Russland.

- De fleste i vår bransje opplever lave oljepriser, lavere aktivitet og innsparinger hos oljeselskapene som utfordrende, sier Gisle Vinjevoll Thrane som er salgsdirektør i Havyard Design & Solutions AS. – Vi ser imidlertid også mange muligheter i ulike markeder og ikke bare innenfor offshore. Den lave kronekursen er også en fordel for oss og vi opplever nå at vi kan konkurrere med land som vi tidligere har ansett som lavkostland. Nå er det en gylden mulighet for utenlandske rederier, eller rederier som har inntekter i utenlandsk valuta, å bygge i Norge, sier en optimistisk salgsdirektør som har god tro på nye ordre i nærmeste framtid.

Foruten design til bygging av skip på Havyards eget verft har Havyard Design & Solutions ordre på levering av design og utstyrspakker for bygging av skip med Havyard design i Brasil, Spania, Singapore, India og Kina. Siden 2005 er det bygd eller er under konstruksjon 79 Havyard design.

M/S Esvagt Froude gis en fyldig omtale i Skipsrevyen 2/2015.

Annonse