500 millioner danske kroner skal brukes på å utvide Hanstholm Havn

Hanstholm havn må utvide

Norske anløp til Hanstholm har steget med nærmere 20 prosent det siste året. Nå skal havnen utvides for 500 millioner danske kroner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I 2017 foretok danske og utenlandske skip anløp i Hanstholm Havn for godt over 900 millioner Danske kroner. Det gjør den til en av Nordens største fiskerihavner, og det skyldes ikke minst de mange norske anløpene

- 2017 ble et bra år for Hanstholm Havn. Hver dag, gjennom hele året, kom det inn mer enn 500 tonn fisk, og oppkjøpere fra hele Europa var representert på auksjonen. I tillegg kom industrifisk, som vi også er mottaker av, forklarer forretningsutvikler Rasmus Buchardt Sørensen fra Hanstholm Havn.

 - Vi ser også en tendens til at flere og flere norske skip får utført service på skipet mens de er i Hanstholm, sier han.

Hanstholm Havn er spesielt stor på konsumfisk, og i havnen ligger også Danmarks største fiskeauksjon, som omsetter for mer enn 600 millioner DKK i året. En stor andel av omsetningen kommer fra MSC fisk, herunder både torsk fra Østersjøen, sei, hyse, lysing og rødspette. Fisk fra Hanstholm Fiskeauktion omsettes hver dag via et stort, forgrenet nettverk til kunder i hele Europa, og det er en fast regel at den ferske fisken kan være fremme på alle destinasjoner i EU innen 24 timer etter salget.

- Hanstholm Fiskeauktion er Danmarks største og drives meget profesjonelt, og fiskerne kan være sikre på å få noen av Europas beste omsetningspriser, hevder Rasmus Buchardt Sørensen.

Hanstholm Havn ser også en stigende mengde industrifisk. Det er fortrinnsvis pelagisk proteinfisk som kolmule, tobisfisker og brisling, som hentes inn over kaia. Mottakeren er FF Skagen, som er en av verdens største produsenter av fiskemel og fiskeolje.

Utvidelse er i gang

Den økende aktiviteten i Hanstholm Havn har gjort en omfattende havneutvidelse nødvendig. Utvidelsen har et budsjett på 500 millioner danske kroner, og har som hensikt å løfte havnen opp blant Europas førende innenfor håndtering av konsumfisk.

Utvidelsen innebærer blant annet nye ytter- og innermoloer og mer enn 150.000 kvadratmeter nye innendørsarealer. I tillegg økes dybden til 11 meter i innseilingen, og 10 meter i havnebassenget.

- Det har vært et stort ønske fra fiskerne å få større dybde, og det har vi naturligvis fulgt opp. Skipene blir større og stikker også dypere. Med havneutvidelsen får vi muligheten til å vokse enda mer, og vi håper at vi fremover kan tiltrekke enda flere norske skip, avslutter Buchardt Sørensen.

Havneutvidelsen skal stå ferdig sommeren 2020.