Foto: Torghatten Nord

Haf Power Solutions lander kontrakt på fergehybridisering

Haf Power Solutions AS (HPS), et selskap i ACEL Gruppen skal levere hybridsystemet til fergen «Malangen,» som skal bygges om ved verftet Fosen Yard i Trøndelag. En viktig milepæl for å komme inn på det Norske fergemarkedet for selskapet, heter det i en pressemelding.

Publisert Sist oppdatert

MF «Malangen» driftes på et fergesamband i Troms, av det norske rederiet Torghatten Nord AS. Hybridiseringen skal utføres hos skipsverftet Fosen Yard, et verft som tidligere har produsert en rekke ferger til norske og utenlandske rederier, flere hurtigruteskip samt det luksuriøse leilighetsskipet «The World». 

Tar viktige grep

Torghatten Nord tar et viktig grep for en grønnere fergedrift, ved å gå for hybridisering på eget initiativ. Hybridiseringen av fergen vil gi en betraktelig miljøgevinst, og vil i tillegg redusere driftskostnadene til fartøyet.

- Flere rederier velger å gjøre denne typen ombygginger, og Haf Power Solutions ser på dette som et viktig fokusområde fremover. I tillegg er det litt ekstra spesielt for Haf Power Solutions å stå for hybridiseringen av et fartøy som i sin tid ble bygd på Fiskerstrand Verft, med installasjon fra ACEL AS, heter det i meldingen.

Selv om det ikke har kommet noen formelle krav til energieffektiviseringstiltak av MF «Malangen», velger Torghatten Nord å gjøre denne ombyggingen på eget initiativ.

- Det står stor respekt av at de velger å investere i disse tiltakene, og vi er stolte av å få bidra i prosjektet sier Bengt-Olav Berntsen, daglig leder i Haf Power Solutions AS.

Solid levering fra det norske markedet

Oppdraget fra Fosen Yard gir kontrakter til en rekke norske leverandører, noe som er med å styrke det norske markedet innen hybridisering av fartøy.

Leverandørene til hybridsystemet består av blant annet Corvus Energy som leverer batteripakker produsert i Bergen, The Switch med leveranse av frekvensomformere produsert på Stord, ACEL med tavleleveranser fra Ålesund og Høglund Marine Automasjon fra Tønsberg med oppgradering av automasjonssystemet. Haf Power Solutions skal levere selve systemintegrasjonen som sikrer Malangen et energieffektivt og driftssikkert kraft og fremdriftssystem.

- Det er fantastisk å kunne gjennomføre prosjekter bestående av norskprodusert utstyr og teknologi, det bidrar til nasjonal verdiskapning og videreutvikling av maritim energieffektivisering. Vi er stolte og takknemlig for tilliten vi har fått i dette prosjektet, og ombyggingen av MF «Malangen» er viktig for vår ambisjon om å bidra til energieffektivisering for en akkumulert besparelse av 100 000 000 liter diesel innen 2030 sier Kjell-Christian Krohn Dale, styreleder i Haf Power Solutions AS.