Foto marinetraffic.com

Frontline 2012-aksjonærene vinnerne i fusjonen

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Aksjonærene i det ikke-børsnoterte Frontline 2012 Ltd. blir vinnerne i fusjonen mellom børsnoterte Frontline LTD og «nykommeren» Frontline 2012.De to selskapene går sammen i ett konsern med Frontline Ltd som børsnotert spydspiss og Frontline 2012 som rent datterselskap. Hver 2012-aksjonær får 2,55 Frontline-aksjer.

Det nye tankskipskonsernet får en flåte på rundt 90 Suezmax og VLCC-skip, og blir med det et av verdens største tankrederier, kanskje det aller største. Dette inkluderer et 20-talls skip som ventes levert i perioden 2015 og 2017. Detter er VLCCer og Suezmax’er. I tillegg til denne flåten forbereder John Fredriksen privat bestilling av åtte 300.000 dwts råoljetankskip fordelt på verft i Sør-Korea og Kina. Disse vil trolig, etter hva Skipsrevyen har grunn til å tro, bli lagt inn i det nye storkonsernet, enten på eierbasis eller som innleid fra det John Fredriksen-kontrollerte skipsinvesteringsselskap Ship Finance på bareboat-leieavtaler.

Sammensmeltingen av de to Frontline-rederiene har vært ventet, men først før helgen ble det offisielt. Det gode tankmarkedet for tiden har satt fart på kursutviklingen på det ikke-børsnoterte Frontline 2012 som noteres i det uoffisielle markedet. Da planene om fusjon ble kjent steg kursene på Frontline 2012 med 11 prosent på den uoffisielle listen, mens Frontline-aksjene svekket seg med seks prosent på den ordinære Oslo Børs-listen.

Frontline 2012 ble til som et resultat av tankskipskrisen var på sitt aller verste i slutten av 2011. John Fredriksen foretok da en deling av daværende Frontline Ltd. Alle skipene under bygging og i ordre ble lagt inn i nyetableringen Frontline 2012 Ltd.for å redde Frontline Ltd. Sistnevnte fikk redusert ratene på Suezmax’er og VLCC-er som var innleid på bareboat avtaler fra Ship Finance.

John Fredriksen kontrollerer i dag 13 prosent av aksjene i Frontline Ltd. selv eller via egne selskaper. I Frontline 2012 sitter han på 59 prosent av aksjene. I tillegg kontrollerer Ship Finance der Fredriksen har kontroll, rundt 28 prosent av aksjene i Frontline Ltd.

Fredriksen kan ikke alene beslutte fusjon. Han må også få med seg andre aksjonærer fordi en fusjon betinger henholdsvis 50 og 75 prosent flertall i Frontline og Frontline 2012 på den kommende ekstraordinære generalforsamlingen..