Administrerende direktør i Grenaa Havn, Henrik Carstensen foran det nye landstrømanlegget. Foto: Grenaa Havn

Først ut i Danmark

Som den første kommersielle havnen i Danmark har Grenaa Havn installert mobilt landstrømanlegg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det nye anlegget gir umiddelbare fordeler for kundene, da det vil være billigere enn å bruke diesel-generatorer på skip eller borerigger som ligger i havnen.

- Kundene sparer drivstoff, og dermed sparer de også tid, penger mannskap til å drive service og vedlikehold på generatorene. Dermed er tilkobling til landstrømanlegget samlet sett god butikk for dem, sier administrerende direktør i Grenaa Havn, Henrik Carstensen. – Dette er også for å aktivt arbeide med å forbedre miljøet og samtidig etterlever flere og flere krav fra redere om å få landstrøm sier han til Skipsrevyen.

Kan levere til alle

Det nye anlegget, som er levert av Powercon, har stor nok kapasitet at det kan gi strøm til flere på èn gang. Anlegget har en ytelse på 2000 kW.

- Elprisene i Danmark er fremdeles billigere enn diesel, og langt mer mijøvennlig, understreker Carstensen

Borerigger og skip bruker strøm i forskjellige frekvenser og spenninger, avhengig av hvor i verden i de kommer fra. I Danmark har strømmen en frekvens på 50 Hz og en spending å 40 volt. Borerigger og skip fra andre verdensdeler har typisk behov for strøm med en frekvens på 60 Hz og en spenning på 600 eller 690 volt.

Med det nye anlegget kan Grenaa Havn nå levere til alle kunder, uansett hvor i verden de kommer fra. Årsaken er at anlegget kan konvertere den danske strømmen til nettopp den frekvens og spenning kunden trenger.

- Vi er med det nye anlegget klare til å møte fremtiden, avslutter Carstensen.