F.v.: SVP Sales i NES Stein Ruben Larsen, Sales manager i NES Martin Aasheim og prosjekt og teknologidirektør i Fjord1 ASA, Nils Kristian Berge. Foto: NES

Fjord1 inngår kontrakt med NES

Skal levere utstyr og systemintegrasjon til tre ferjer. 

Publisert Sist oppdatert

Norwegian Electric Systems (NES) skal levere utstyr og systemintegrasjon til tre ferjer som skal bygges om fra gass- og dieselfremdrift til nullutslipp. 

- Vår rolle som systemintegrator og leverandør av komplette systemer om bord og på land gjør at vi kan optimalisere ladingen i forhold energibehovet og dermed sikre høyest mulig energieffektivitet. Eller enkelt sagt, redusere driftskostnader og utslipp til et minimum, sier salgsansvarlig Martin Aasheim i NES i en pressemelding. 

I henhold til kontraktene vil NES, et datterselskap av Oslo-noterte HAV Group, utstyre de tre fergene med batterier, ladesystemer, nye generatorer og oppgraderinger av el-tavler og automasjonssystemer. For ladestasjonene vil selskapet levere ladetårn, kraftelektronikk og kontrollsystemer. Selskapet skal designe, montere og teste systemene ved hovedkontoret i Drotningsvik utenfor Bergen. 

Reduserer risikoen for verft og rederi

- Disse prosjektene handler ikke bare om å kombinere ulike teknologier. Det mest verdifulle bidraget vi tilfører disse prosjektene er i vår rolle som systemintegrator. Dette gjør det mulig for oss å optimalisere hele energisystemet og redusere risikoen for både verft og rederi, legger Martin Aasheim til.

Fremover vil NES jobbe tett med de valgte ombyggingsverftene og optimalisere leveransen for å oppnå den mest energieffektive driften.

Verdensledende på nullutslippsteknologi

NES har fra før installert batterisystemer om bord på 18 nullutslippsferger. Med kontrakten med Fjord1 vil dette antallet øke til 21.
- Dette gjør oss til verdensledende på nullutslippsteknologi til maritim transportsektor. Vårt neste steg er å bidra til å optimalisere ferjesegmentet ytterligere ved å bedre energieffektiviteten på hver overfart gjennom maskinlæring og delvis autonomi, sier Geir Larsen, daglig leder i NES.
Når ferjene er ombygd, vil de tre fartøyene operere i fergesambandene Drag - Kjøpsvik og Bognes - Skarberget i Nordland. Fjord1 overtar driften av sambandet 01.12.2022.