Illustrasjonsfoto: Sjøfartsdirektoratet

Fiskefartøy anholdt - mener mannskap går på slavelønn

Den Bergens-registrere fiskebåten  «Ottar» holdes tilbake i Måløy etter at Sjøfartsdirektoratet og Sjømannsforbundet har foretatt inspeksjon. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det melder NRK.

To filipinske menn i mannskapet – som heller ikke har nødvendig arbeids – og oppholdstillatelse i Norge –på den over 40 år gamle fiskebåten skal ha en månedslønn på 1100 dollar, eller 9000 kroner i måneden. 

– De trenger ikke hente folk fra utlandet og la dem gå på mer eller mindre slaverilønn. Dette er sosial dumping, sier Rune Larsen fra Sjømamnnsforbundet til NRK etter at han hadde vært om bord onsdag formiddag.

Resten av mannskapet om bord skal være norske, men også overstyrmannen er dårlig betalt med en månedlønn på om lag 40 000 kroner. Noe som i følge Larsen er langt mindre enn han har krav på. 

Sjøfartsdirektoratet som også var på inspeksjon har så langt notert seg 31 feil og mangler, enkelte av dem alvorlige. Alf Tore Sørheim, avdelingsdirektør for kontroll og inspeksjon i direktoratet opplyser til NRK at  det er en rekke tekniske feil og mangler som utgjør en sikkerhetsrisiko. 

– Vi holder tilbake båten. Den får ikke seile videre før feilene og manglene er rettt på, og vi har godkjent utbedringene. Men det er mulig at den får seile til verksted for egen maskin. Dette vil bli avgjort når vi er ferdig med inspeksjonen i dag, sier Sørheim til NRK.

Odd Økland i eierselskapet Ocean Venture mener det bare er snakk om småting som de skal få orden på. Lønn og arbeidstillatelser mener han også er i orden.