Farvel med The grand old lady ”QUEEN ELIZABETH 2”

Denne sommeren har cruisedestinasjoner i Norge tatt farvel med ”The grand old lady” – ”QUEEN ELIZABETH 2”. Snart setter hun kursen for sandkassen Dubai for å bli hotellskip, enn så lenge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kjølen ble strukket ved John Brown skipsverft i Clydebank i Skottland i 1965. I september 1967 ble skipet døpt av dronning Elisabeth II, men det er ikke hun som har gitt skipet navnet. Cunard Line hadde hatt et skip med navnet RMD ”Queen Elizabeth”. Navnet fikk hun fra Elizabeth Bowes-Lyon, som var gift med kong Georg VI, og som vi kjenner som dronningmoren. Det var også dronningmoren som ga navnet til ”Queen Elizabeth 2” da skipet ble døpt av hennes datter dronning Elisabeth II i 1967.
For å skille navnene fra hverandre, og for å vise at skipet ikke hadde tatt navnet etter dronningen, valgte man å bruke arabertallet 2 i stedet for romertallet II i skipsnavnet. Hun ble bygget for å krysse Atlanterhavet og kostet 29 millioner pund. Siden jomfruturen 2. mai 1969 har rederiet brukt 450 millioner pund på å oppgradere skipet til hele tiden å tilfredsstille kravene fra kresne cruisepassasjerer.
QE2, som skipet ofte omtales, er 293 meter langt, og tar 1778 passasjerer. Hun har en besetning på 1016. Til sammenligning var S/S ”Norway” 315 meter lang med passasjerkapasitet på 2032.

Kilder: Cunard/Stavanger Aftenblad