Gå til innhold
I forbindelse med statsminister Erna Solbergs 60-års d gir Høyre henne en maritim bursdagsgave. Foto: Eirin Larsen/Statsministerens kontor
I forbindelse med statsminister Erna Solbergs 60-års d gir Høyre henne en maritim bursdagsgave. Foto: Eirin Larsen/Statsministerens kontor

Onsdag fyller statsminister Erna Solberg 60 år. Partiet Høyre gir henne en maritim oppmerksomhet på dagen, som kommer ungdom til glede. 

- Høyre ønsker at partiets oppmerksomhet til Erna i forbindelse med 60-årsdagen, heller enn en materiell gave, skal være en oppmerksomhet til noe av det hun brenner mest for. Vi har derfor gått i dialog med de ansvarlige for de tre store og historiske skoleskipene i Norge, skriver partiet på egne sider.

Skoleskipene gir unge som står utenfor skole eller arbeid en ny start til sjøs. Målet er å gi ungdommene tillit til og troen på seg selv, og mot til å ta en aktiv beslutning om hva de skal gjøre videre. Seilasene vil gi dem unike inntrykk og enestående erfaringer, mestringsopplevelser i uvanlige rammer og nye venner. Ungdommene vil oppleve at de er viktige deler av laget ombord og at deres innsats betyr noe.  

- I anledning Ernas 60-årsdag vil Høyre gi et bidrag som sikrer at minst 20 norske ungdommer, som står utenfor skole eller arbeid, får plass på ulike tokt – fordelt på de tre skoleskipene. Røde Kors har sagt seg villig til å hjelpe oss med å formidle tilbudet og rekruttere ungdommene, heter det.

De tre skoleskipene har lang erfaring med å seile med ungdom og unge voksne. Sammen er det skissert et opplegg hvor hver ungdom skal oppleve mestring og personlig utvikling som del av mannskapet om bord. Oppleggene for den enkelte deltager vil variere i tråd med skipenes eksisterende konsepter:

Fullriggeren Christian Radich (Oslo)

En gruppe ungdommer får plass på livsmestringsprogrammet Windjammer: Voyage 7 (26.3-23.4 Oslo-Nodkapp-Tromsø) eller Voyage 8 (26.4-27.5 Tromsø-Nordkapp-Oslo). Programmet er et seksukers kurs, hvorav fire uker er på tokt og onboarding og offboarding er en del av programmet. 

Barken Statsraad Lehmkuhl (Bergen)

En gruppe ungdommer får plass på utvalgte 14-dagers seilaser i jordomseilingen One Ocean Expedition i 2021/2022. One Ocean Expedition er en del av FNs tiår for havforskning. I løpet av 19 måneder skal Lehmkuhl seile 55 000 nautiske mil og besøke 36 havner over hele verden. Målet er å bygge og dele ny kunnskap om havet og dets viktige rolle for en bærekraftig utvikling. 

Fullriggeren Sørlandet (Kristiansand)

Hvert skoleår seiler Sørlandet verden rundt med et internasjonalt utvekslingsprogram for elever i den videregående skolen. I sommerukene arrangerer de kommersielle tokter hvor en gruppe ungdommer i 14 dager vil delta i besetningens oppgaver og oppleve mangfoldet til sjøs. De vil oppleve såkalt «communal living» og få en enestående mulighet til å utvikle sosiale egenskaper. 

- Røde Kors vil bistå oss i formidlingen til og rekruttering av ungdommene. Det skal være ungdommer fra hele landet, i alderen 16-25 år. Høyre vil dekke 30.000 kr. per ungdom per seilas (skoleskipenes støttespillere finansierer resten).