– Får føle krisen

Østensjø-sjef Johan Rokstad tror de første opplagsbåtene i offshoreflåten er rett rundt hjørnet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

– Mandag 31 august er det 35 ledige båter i vårt marked i Nordsjøen. Vi ser det stadig kommer nybygg til, og vi ser at stadig flere står uten oppdrag. Det vil ikke forundre meg om vi se ser opplag i offshoreflåten ganske snart, sa Rokstad til Haugesund Avis
Direktøren i Østensjø Rederi stilte i går som representant for Maritimt Forum for Haugaland og Sunnhordland under en valgkampdebatt i kjellerlokale ved Hydro Karmøy mandag.
NHO Rogaland hadde invitert til debatt om næringspolitikk, og i debattpanelet satt Ketil Solvik-Olsen (Frp) og Torfinn Opheim (Ap).

Må utenlands
I forbindelse med den negative utviklingen knyttet til olje- og gassvirksomhet i Nordsjøen, og dermed behov for å søke oppdrag på andre hav globalt, understreket Rokstad betydningen av at nettolønnsordningen består også i neste fireårsperiode.
– Vi har den mest moderne flåten i verden. Der har vi et kjempefortrinn. Det negative er kostnadsbildet. Om bord i båtene er det mange disipliner. Halvparten av disse kommer fra leverandørindustrien som har en helt annen lønn og fritidsordninger som vi ikke har. Det legger et enormt press på oss, og derfor er nettolønnen uhyre viktig for oss, sa Rokstad.
Ketil Solvik-Olsen (Frp) lovet at de ville bevare nettolønnsordning om de kom i posisjon.
Torfinn Opheim (Ap) svarte ikke like entydig, men mente likevel at den ikke ville bli rørt av de rødgrønne.
– Jeg har ikke registrert noe sted er det noe angrep på den slik den ligger nå. Så den tror jeg ligger fast. Fra vår side er den på plass, sa Ap-kandidaten.

Savner konkurranse
Rokstad påpekte også at det for leverandørbransjen er uheldig med bare én stor operatør på norsk sokkel etter fusjonen av Statoil og Hydro.
– Jeg føler StatoilHydro må ha et ansvar for å dra prosjektene som ligger på bordet. Det er vi helt avhengig av at det blir satt fart på, sier Rokstad.
Det var på forhånd ventet en tøff debatt om industrikraftregimet. Men der var det intet nytt å hente for tilhørerne.