Equinor skal bygge verdens største havvindpark. Foto: Equinor.

Equinor skal bygge verdens største havvindpark

Equinor fikk i dag kontrakten på verden største vindpark Dogger Bank utenfor Storbritannia. Kontrakten har en verdi på ca 100 MRD kroner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Storbritannias myndigheter kunngjorde i dag, 20. september, at Equinor og partneren SSE fikk tildelt kontrakter for å utvikle tre store skalaer til havvind i Dogger Bank-regionen i Nordsjøen. Dette vil være verdens største offshore vindparkutvikling med en samlet installert kapasitet på 3,6 GW. Prosjektene forventes å produsere nok energi til å strømme tilsvarer 4,5 millioner britiske hjem. Dogger Bank vindpark vil bestå av tre prosjekter, Creyke Beck A, Creyke Beck B og Teesside A. Clearingprisene for prosjektene er GBP 39.650 per MWh for Creyke Beck A og 411.611 GBP per MWh for Creyke Beck B- og Teesside A-prosjektene (alt i 2012 reelle priser).  Auksjonsresultatene gjenspeiler de fortsatte kostnadsreduksjonene og den teknologiske utviklingen og den økende konkurranseevnen for bunnfast offshore vind.

Kontraktene tilbyr en fast pris for de første 15 årene for drifting av feltet, noe som gir prosjektene en langsiktig forutsigbar inntektsstrøm. I følge analytikere har kontrakten en verdi på opp mot 100 MRD kroner.

- Gjennomslaget for å bygge verdens største offshore vindutvikling representerer en “gamechanger” for vår havvindvirksomhet og støtter utviklingen av Equinor som et bredt energiselskap, sier Eldar Sætre i Equinor. En fullskala utbygging av Dogger Bank vil utgjøre et industrielt vindknutepunkt i hjertet av Nordsjøen, og spille en viktig rolle i Storbritannias ambisjoner om havvind og støtte netto nullambisjonen. Utmerkede vindstyrke, grunt vann og skala gjør Dogger Bank godt posisjonert for å levere fornybar strøm til lave priser til britiske hjem og bedrifter, sier Eldar Sætre, administrerende direktør i Equinor.