Gå til innhold

Enkle løsninger skal bedre sikkerhet og effektivitet

Med kassett montert i taket kan sikkerhetsplansje enkelt trekkes ned ved behov, og man har den informasjonen man trenger rett foran seg.
Med kassett montert i taket kan sikkerhetsplansje enkelt trekkes ned ved behov, og man har den informasjonen man trenger rett foran seg.

Sven Persson og Eirik Vormedal har begge bakgrunn som sjømenn, og savnet her effektive og pålitelige løsninger for tekniske tegninger. Gründerne tok utgangspunkt i egne erfaringer med ulempene av papirtegninger i et maritimt miljø, og resultatet ble bedriften Plan Storage Solutions.

Gründernes visjon har vært å utvikle en bedre løsning for lagring og visning av de viktigste og mest brukte tekniske tegninger. – Vi oppdaget at det var et behov for enkle løsninger for å øke effektiviteten under drift, reparasjon og dokking, samt forbedre kvaliteten og visningsalternativer av tegningene. Sikkerhet var også et viktig tema. Mange tegninger relatert til sikkerhet er ofte vanskelig å finne, er av dårlig kvalitet eller vises på uheldige steder. Produktporteføljen til Plan Storage Solutions løser disse problemene på en enkel måte, forteller Vormedal til Skipsrevyen.

Løsningen ble plansjer laget i slitesterk PVC-materiale oppbevart i kassett som enkelt kan henges i tak eller på vegg. – Vi satt oss som mål at våre produkt og design skal bedre sikkerheten og effektiviteten ombord, samt være en lav kostnads-investering, sier Vormedal.

– I dag er tekniske tegninger og plansjer trykket på papir. Dette gjør at de fortere går i stykker og blir ødelagt. Dessuten er plansjer og tegninger som plasseres utendørs utsatt for vær og vind. Ofte er de kun plastlaminert. Vår løsning sørger for vanntette og slitesterke plansjer som tåler ekstreme værforhold, og de kan trygt plasseres ute, forteller Vormedal.

Et annet problem duoen har vært opptatt av å løse, er at aktuelle tegninger befinner seg ofte på et annet sted enn der man egentlig trenger dem. Vormedal trekker frem brann- og sikkerhetsplansjer som ofte er plassert langt fra kontrollstasjonen.

– Våre tegninger kan plasseres hvor som helst, og kan i slike tilfeller henges i taket. Da kan man trekke ned plansjen ved behov, og man har all informasjonen man trenger rett foran seg, sier Vormedal.

I tillegg til at løsningen kan leveres som nedtrekkbare plansjer i kassetter, kan plansjene også leveres med magnettape, som gjør det enkelt å feste plansjene på overflater av stål. Dessuten kan plansjene brukes som White Board.

Ryddig og oversiktlig

– Vi har vært opptatt av at produktet skal være et enkelt kvalitetsprodukt. Det skal være lett å bruke, tåle tøffe forhold på båt, og de skal løse mannskapets behov. Vi mener at produktene kan bidra til økt sikkerhet, spesielt med tanke på kvaliteten på produktene. Dessuten er det er svært lett å henge dem opp på strategiske steder. Samtidig tror vi produktene kan bidra til mer ryddige og oversiktlige løsninger på bro og i maskinkontrollrom, poengterer Vormedal.

– Vi ønsker å gjøre det så enkelt som mulig for våre kunder. De kan sende sine datafiler til oss, hvorpå vi kan produsere plansjene etter behov, legger han til.

Nå jobber selskapet med å få produktene sine godkjent hos DNV. – Vi har støtt på visse utfordringer i forbindelse med regelverk som er knyttet opp mot hvilke tegninger som skal være ombord, og hvordan disse skal vises frem. Likevel har vi gjennom dialog med DNV fått beskjed om at de aller fleste tegninger og planer som skal være ombord og henge oppslått, vil bli godkjent montert i kassett slik at de kan erstatte tegninger som vanligvis er montert i rammer, forklarer Vormedal.

[gallery columns="2" ids="10637,10638"]

Interesse i markedet

Plan Storage Solutions ble etablert i Sverige så sent som i oktober i 2013. Produksjonen er lagt til Orrefors. Kassettene tegningene skal oppbevares i har selskapet designet selv. Disse er laget i hvitlakket aluminium. Innen kort tid kommer produktet også å finnes som dobbel og trippel kassett. Gründerbedriften disponerer et lokale på 360m2, hvor all kapping av detaljer, montering, databehandling, utskrift, pakking etc. vil finne sted, mens salg i hovedsak vil gjøres fra Norge og Danmark.

De to gründerne er optimistiske med tanke på markedsutsiktene og har stor tro på markedet for sine innovative produkter. I første omgang vil selskapet rette seg mot norske rederier og verft, og da spesielt innenfor offshore.

– Fra å være et selskap i etableringsfasen, er vi nå i en fase hvor mye fokus er rettet inn mot markedsføring og salg, sier Vormedal.

Aktører i markedet har allerede begynt å vise sin interesse. – Vi er nå i god dialog med et svensk tankrederi som har vist interesse for våre produkter, og som ønsker å prøve dette ut på noen av sine skip, opplyser Vormedal.

Selskapet ble også nylig kontaktet av et stort forsikringsselskap. Det aktuelle forsikringsselskapet ønsket en presentasjon av selskapets innovative produkter. – Forsikringsselskapet ønsket en presentasjon av våre produkter for å vurdere om dette er noe de vil innføre på skip de har i sin portefølje, forteller Vormedal. Dette kan betyr store markedsmuligheter for den nystartede gründerbedriften. – Det blir spennende og hektiske tider fremover, avslutter en smilende Vormedal.