Illustrasjonsfoto

Enighet om oppgjør på Frigg, kostnadsoverskridelser på H-6e-prosjektet

Aker Solutions har inngått avtale om oppgjør for tilleggsarbeider på Frigg-prosjektet. Avtalen fjerner usikkerhet knyttet til Aker Solutions' resultater framover. Den har en positiv kontanteffekt på en milliard kroner, men gir et regnskapsmessig tap i fjerde kvartal 2008. I samme kvartal tar Aker Solutions tap på riggprosjektet. Med dette anslår Aker Solutions EBITDA-resultatet for 2008 til om lag 3,1 milliarder kroner. Resultatet for 2009 blir ikke påvirket av dette.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fjerningen av installasjoner fra Frigg-feltet i Nordsjøen er som fremhevet mange ganger tidligere, komplisert og krevende arbeid, ikke minst av hensyn til miljø og sikkerheten til arbeiderne. Arbeidsomfanget har økt ut over det som var forutsatt da Aker Solutions i 2004 inngikk en fastpriskontrakt for arbeidene.
- Vi har tidligere lagt til grunn at kunden ville dekke en vesentlig del av disse tilleggskostnadene. Etter lange og kompliserte forhandlinger har vi oppnådd delvis kompensasjon, men vi er likevel skuffet over resultatet. En klar lærdom fra dette er at fastpriskontrakter er svært lite egnet modell for denne type prosjekter der arbeidsomfanget ikke er nøyaktig avklart på forhånd, sier konsernsjef i Aker Solutions Simen Lieungh.
Han legger imidlertid vekt på at det i dagens økonomiske klima er positivt å ha diskusjonen om oppgjør bak seg. Usikkerhet er fjernet og alle involverte konsentrerer seg om gjennomføringen av resterende arbeider. De mest krevende operasjonene på Frigg-feltet er nå avsluttet, og prosjektet er godt i rute for ferdigstillelse sommeren 2010.
Som kjent er byggingen av de to boreriggene Aker Spitsbergen og Aker Barents inne i siste fase. Etter de seneste reviderte planer, skal Aker Drilling ta levering i henholdsvis februar og 2. kvartal 2009.
Sjøprøvene på Aker Spitsbergen ble avsluttet i januar med gode resultater. Det er imidlertid avdekket skader på hivkompensatorene i boresystemet og komponenter må skiftes ut. Disse reparasjonene fører til merkostnader for Aker Solutions.
- Vi beklager de komplikasjonene dette medfører for vår kunde. Vi er takknemlige for deres tålmodighet og jobber tett med Aker Drillings representanter for å redusere konsekvensene av de påkrevde reparasjonene, sier Lieungh.
Sluttoppgjøret på Frigg og kostnadsoverskridelsene på riggprosjektet påvirker Aker Solutions' resultat for fjerde kvartal negativt. Selskapet anslår EBITDA-resultat for 2008 til om lag 3,1 milliarder kroner. Utsiktene for inneværende år påvirkes ikke av tapene.
- Jeg er svært skuffet over resultatet på Frigg og de uforutsette hendelsene på riggprosjektet, men konstaterer samtidig at ansatte og organisasjon leverer over forventningene på andre prosjekter. Til tross for tapene, blir EBITDA-resultatet i 2008 selskapets nest beste gjennom tidene. Vi har også en solid balanse, sterk likviditet og ingen behov for finansiering, sier Lieungh.
- Som tidligere kommunisert, antar vi at EBITDA i 2009 vil øke i forhold til tidligere estimater for 2008, og passere 4,5 milliarder kroner. Med avtalen på Frigg har vi økt forutsigbarhet for framtidige resultater, og vi fortsetter å sikre oss viktige kontrakter, avslutter Lieungh.