Gå til innhold
Annonse
Jon Michelet. Foto: Trond Solberg, VG.
Jon Michelet. Foto: Trond Solberg, VG.

Forfatteren, sjømannen og krigsseilernes engasjerte fanebærer; Jon Michelet er død.

Annonse

Av og til møter man åndsmakter i sitt liv. Mennesker hvis liv og tanke, engasjement og personlighet er av en sjelden brennende karakter. Jon var en sånn mann. Politisk stod vi langt fra hverandre, men likevel ble vi venner med en gang.

Jeg traff Jon sent i hans liv. Han var så ekte. Så engasjert. Seg selv. Jeg intervjuet ham på Larkollen. Vi hadde satt av en time. Det ble en hel dag, og flere samtaler etterpå. Hele hans livshistorie fortalte han meg. Det ble syv sider! Nesten som en roman! Han godkjente det hele med kun én kommentar! Tror du jeg var glad og stolt da?!

En stor forfatter og personlighet har gått bort.

-Vil du ha kaffe? Jon Michelet tasset rundt på gulvet «i byssa» i sitt gamle ærverdige hus, som opprinnelig tilhørte hans bestefar. Ulastelig antrukket i sin tweedjakke. På veggene hang Mao, tankskip og antiloper skutt i Afrika, i skjønn forening. På kjøkkenbenken lå en rykende fersk «Klasse­kampen». Slik begynte vårt vennskap.

Nå er du ikke mer. Jeg er glad og takknemlig over at jeg fikk treffe deg og den åpenhet og oppriktighet du viste meg. En stor forfatter og personlighet har gått bort!

Annonse