Gå til innhold
Annonse
M/S «Oddøy» på seiling i Vestfjorden. Video: Sleneset Aqua Service.

Sleneset Aqua Service ble stiftet av brødrene Sætern i januar 2018, og har nå fått noen måneder på baken. De transporterer primært sett rognkjeks, og daglig leder forteller at det har vært en bratt læringskurve.

Annonse

Selskapet ble stiftet av Sætern Invest AS sammen med lokale aktører i oppdrettsnæringen på eiersiden. Etableringen av selskapet hadde som formål om å sikre en god og konkurransedyktig måte å få transportert ut rensefisk og utføre serviceoppdrag og vasking av nøter for oppdrettere på Helgeland.

Daglig leder Aleksander Sætern forteller at med å investere i en brønnbåt som er godkjent etter de fremtidige krav som stilles for transport og lossing av levende fisk har selskapet fått opparbeidet gode rutiner og høy kvalitet på denne type oppdrag på kort tid.

- Målet vårt er å bli den foretrukne samarbeidspartner på transport av rensefisk og mindre smolt og laks turer, samt vasking av nøter, med høyt fokus på biosikkerhet, fiskevelferd og kvalitet, sier han til Kyst.no.

Selskapet har per i dag ni ansatte med erfaring både fra brønnbåt, servicebåt og rognkjeksproduksjon.  

De første månedene

Sætern understreker at de første månedene med drift har vært veldig spennende.

Her er brødrene Aleksander Sætern og Eirik Sætern som stiftet brønnbåtrederiet Sleneset Aqua Service. Klikk for større bilde. Foto: Sleneset Aqua Service.
Her er brødrene Aleksander Sætern og Eirik Sætern som stiftet brønnbåtrederiet Sleneset Aqua Service. Klikk for større bilde. Foto: Sleneset Aqua Service.

- Oppstart av nytt brønnbåtrederi krever mye jobb, både med ansettelser/opplæring, etablering av nye kundeforhold og mye dokumentasjon og godkjennelser fra mange offentlige instanser, som alle har hver sine krav og retningslinjer, for å nevne noe.

Han sier at Sleneset Aqua Service har stort fokus på fiskevelferd, biosikkerhet og kvalitet. 

- Vi har på kort tid opparbeidet gode rutiner på det de gjør. Vi har også investert i vaskeutstyr for vasking av nøter, som vi begynte med i månedsskiftet august/september.

Brønnbåten «Oddøy»

Foreløpig drifter selskapet en brønnbåt, med navnet «Oddøy».

Selskapet transporterer primært sett rognkjeks fra anlegg på Helgeland og Lofoten til oppdrettere på Helgeland, og har faste avtaler på transport av rensefisk med to oppdrettere i Lurøy Kommune, men har også et samarbeid med andre oppdrettere i regionen.

- Vi får stadig henvendelser fra nye oppdragsgivere både på Helgeland og ellers i landet, både på transport av rognkjeks, slaktefisk og smolt, men også andre typer transportoppdrag, legger Sætern til.

- Vil det bli aktuelt for dere å utvide med flere fartøy eller øke produksjonen?

- Hvis oppdragsmengden øker og det viser seg å være et behov, og et ønske fra oppdragsgivere for å utvide driften, så er vi selvfølgelig innstilt på det. 

Se video nedenfor av M/S «Oddøy»  som laster laks. Sak fortsetter under video.

Bygge gode relasjoner

Han understreker at de befinner seg i en næring det skjer mye i, og  at det skjer raskt.

- Skal man være i toppsjiktet på leverandørsiden så må man ha vilje til å tenke og utvikle seg innovativt og nyskapende hele tiden. Men Sleneset Aqua Service tenker også at det er viktig å bygge gode relasjoner med næringen i områdene vi ønsker å operere i for å kartlegge reelle behov, samt å drive med så gode resultater som overhodet mulig for å bygge opp enda større tillit enn vi allerede har fra både nåværende og potensielle oppdragsgivere før vi begynner å se på å utvide driften, poengterer han.

Det er alltid mange utfordringer i en oppstartfase, og han sier det krever mye av både mannskap, drivere og styre for å få kontroll på disse. 

- En av de største, og kanskje mest spennende utfordringene er nok at rognkjeks er såpass nytt at det er lite erfaring og kompetanse å hente på transport og håndtering av denne fisken.

Bratt læringskurve

Sætern forteller at de har hatt en bratt lærekurve, men at heldigvis har de gode støttespillere som har vært i bransjen lenge som de kan rådføre seg med.

- Vi føler nå at vi har god kontroll på transport og håndtering av levende fisk.

- Hvordan er det å jobbe med broren din da?

- Jeg og Eirik har bestandig hatt en veldig godt forhold til hverandre både som brødre og som venner, så det å jobbe sammen om å drive Sleneset Aqua Service har gått veldig greit.

I tillegg til teknisk leder stillingen i Sleneset Aqua Service så jobber broren hans som maskinsjef på en større brønnbåt, og har flere år erfaring med dette, noe som han mener er veldig bra for Sleneset Aqua Service.

 «Oddøy» er foreløpig den eneste brønnbåten til Sleneset. Foto: Sleneset Aqua Service.
«Oddøy» er foreløpig den eneste brønnbåten til Sleneset. Foto: Sleneset Aqua Service.
«Oddøy» etter oppussing/oppgraderingene Sleneset Aqua Service AS gjorde på verkstedopphold i vår.  Foto: Sleneset Aqua Service.
«Oddøy» etter oppussing/oppgraderingene Sleneset Aqua Service AS gjorde på verkstedopphold i vår. Foto: Sleneset Aqua Service.
Annonse