Foto: Uavpic.com

Bygget luksusskip for luselønn

Mens livet nytes om bord i «Viking Octantis», har arbeidsforholdene til flere av dem som bygget det vært alt annet enn luksuriøst. 

Publisert Sist oppdatert

NRK har gått kraftig til verks med å undersøke forholdene til arbeidsfolket bak byggingen av cruiseskipet «Viking Octantis». Avisen skriver om arbeidere som jobber for 30 kroner i timen, om ukevis med arbeid uten fri og alt i alt et kaos som i vinter fikk politiet, Skatteetaten og Arbeidstilsynet til å avlegge Vard Søviknes et besøk. 

NRK har selv sett nærmere på denne bransjen i flere måneder, og er med for å dokumentere kontrollen.

Kontrollørene får en liste over alle som er på jobb denne dagen, før de sjekker om utenlandske selskaper med arbeidere ved verftet er registrert i Norge. Det skal de være, ellers kan de ikke rapportere lønn og skatt til norske myndigheter.

Skal ikke være der

Et selskap sjekkes. Ingen treff. Et nytt selskap sjekkes. Ingen treff. Enda et. Ingen treff.

- Det er så mange som ikke er registrert at jeg gir opp, sier Skatteetatens kontrollør.

- En rekke arbeidstakere som ikke har D-nummer, ikke har vært på ID-kontroll, de skal ikke være her, faktisk, sier Skatteetatens kontrollør frustrert.

30 kroner i timen

På et annet rom kalles utenlandske arbeidere hos Vard Søviknes inn til intervju. De blir spurt om hva de tjener og hvor mye de jobber.

– Her er to som hadde 15 leu i timen, sier en politioverbetjent. Senere kontroller gjort av Arbeidstilsynet viser at arbeiderne tjener mellom 30 og 36 kroner i timen. 

Leu er valutaen i Romania, og tilsvarer 30 norske kroner. De forteller at de arbeider 70 timer i uken, og at de arbeider tre uker i strekk uten så mye som en eneste fridag. 

Fullstendig kaos 

NRK har gått gjennom flere av Arbeidstilsynets saker mot selskaper med arbeidere ved Vard Søviknes.

Flere av selskapene svarer ikke når tilsynet vil ha fakta på bordet. Først når det vedtas arbeidsforbud, tikker svarene inn.

Og de vitner om et salig kaos: Timelister mangler. Ansatte har jobbet mer enn timelistene viser. Overtidsbetaling mangler. Det er uklart hvilket firma folk egentlig jobber for.

Totalt ble 26 selskaper sjekket ved verftet i fjor høst. Ifølge Arbeidstilsynets oppsummering fortalte de fleste av arbeiderne om for lav lønn.

– Det ser vi svært alvorlig på. Det er beklagelig og det er uakseptabelt, sier seksjonssjef Romslo.