Foto:Havila

Brukbart resultat for Havyard Group i 2009

2009 ble et år som var preget av nedgang i markedet samtidig som ordrereserven fra tidligere år sørget for høy aktivitet i alle firma i gruppen. Skipsverftene i Havyard Group leverte 8 skip i løpet av året, hvorav 6 var av Havyard design.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I tillegg ble det levert design og utstyr til 2 andre skip av Havyard design som ble levert fra eksterne verft i Norge.
Det ble inngått kontrakter på 1 skip av Havyard design for bygging ved verft i Havyard Group og 1 Havyard design for bygging ved verft utenfor gruppen.
Pr. i dag er det levert 13 skip av Havyard design som opererer for forskjellige redere i Norge og internasjonalt.
Vi har kontrakter på ytterligere 25 skip av Havyard design som skal leveres fram til 2012 fra egne og eksterne verft i Norge og internasjonalt.
Hovedtall
Driftsresultat i Havyard Group ble NOK 58,4 mill mot driftsresultatet i 2008 som var NOK 88,3 mill. Resultat før skatt NOK 55 millioner.
Driftsinntektene for 2009 var på NOK 1.992 mrd mot NOK 2.388 mrd. i 2008. Tross en liten nedgang var 2009 preget av høy aktivitet i alle selskapene i Havyard Group. På grunn av det svake markedet forventes ytterligere redusert aktivitet for 2010, men signaler tyder på at bunnen er nådd og at markedet er i ferd med å snu.
Resultatet for 2009 var svakere enn forventet, noe som i hovedsak skyldes negativt resultat på ett nybyggingsprosjekt ved eget verft. Dette var en stor prototyp ankerhåndteringsfartøy som ga stor belastning på anlegg og organisasjon og førte til vesentlig høyere kostnader enn forventet. En ordrereserve som er mer tilpasset kapasiteten til organisasjon og anlegg og forbedringer i organisering og styringsmodeller har gitt gode resultat for de siste prosjektene og forventes å gi utslag i vesentlig høyere inntjeningsgrad i 2010.
Fra lokalt skipsverft til internasjonalt skipsteknologikonsern
Havyard Group, med base i Herøy i Møre og Romsdal ble startet i 2000 med kjøpet av verftet i Sognefjorden som ble Havyard Leirvik AS. Fram til 2005 bygde verftet avanserte offshore fartøy og isbrytere med design fra andre konsulentselskap. I 2005 kjøpte Havyard Group Leine Maritime og startet firmaet som i dag er Havyard Design AS. Dette var et vendepunkt for Havyard Group hvor vi tok kontroll over den viktigste inputen til skipsbyggingsaktiviteten vår og startet utviklingen til å bli et totalintegrert selskap innen skipsbyggingsteknologi. Med etableringen av Havyard Ship Services AS i 2008 og egen divisjon for After Sales & Services i år har Havyard Group tatt steget fullt ut til å kunne levere høy kvalitet produkt og tjenester til skipsverft og redere fra den tidlige designfase til skip i drift.
I dag er Havyard et internasjonalt anerkjent merkenavn innen offshore skip.
Havyard Group jobber i dag med mange spennende prosjekt og vi ser at markedet er i ferd med å bedre seg. Vi har utviklet mange nye produkt i konjunkturnedgangen har høy fokus på å fortsette å utvikle oss. Vi er sikre på at gårsdagens teknologi ikke vil bli vinneren i en ny markedsoppgang og at selskap som er i stand til å utvikle seg og presentere nye produkt vil lykkes i tiden framover. Med dette som bakgrunn og med de beste og topp motiverte medarbeidere gleder vi oss til å ta fatt på utfordringene og mulighetene som byr seg framover, sier konsernsjef Geir Johan Bakke.