Gå til innhold
Annonse
Havfarm. Illustrasjon: NSK Ship Design
Havfarm. Illustrasjon: NSK Ship Design

Når havfarmen til Nordlaks startes opp i 2020, vil det være med komplett ventilpakke fra Brødrene Dahl. Nå håper de å få en fot innenfor oppdrett til havs. 

Annonse

Det skriver selskapet i en pressemelding. 

Brødrene Dahls ventiler skal håndtere alt fra vann i ballasttanker og drivstoff, til fisk. Det 385 meter lange anlegget skal bidra til å løse miljø- og arealutfordringene knyttet til tradisjonell oppdrett i fjorder.

Det er NSK Ship Design i Harstad som har designet milliardprosjektet.

Salgssjef i Brødrene Dahl, Ivar André Haukås. Foto: Brdørene Dahl
Salgssjef i Brødrene Dahl, Ivar André Haukås. Foto: Brdørene Dahl

– Vi har hatt god dialog med NSK Ship Design i to år. Underveis har vi gitt innspill på funksjonalitet, ventiltyper og materialvalg. Det er hyggelig endelig å få signaturene på plass, sier algssjef i Brødrene Dahls Ålesund-avdeling, Ivar André Haukås.

Havfarmen skal bygges av det kinesiske verftet CIMC Raffles. Ventilkontrakten viser at Brødrene Dahls aktive rolle i utviklingsfasen har båret frukter: Totalpakken gjør konsernet konkurransedyktige også i lavkostland.

– Det er ikke enkelt å selge ventiler til Kina, men vi tilbyr mer enn bare de fysiske produktene. Gjennom rådgiving og som støttespillere til skipsdesignerne og verft, har vi vist at vi gir merverdi for kundene våre, sier Haukås.

Fot innenfor framvoksende segment

Havfarm-kontrakten er strategisk viktig for Brødrene Dahl. Nordlaks har planlagt enda en havfarm, og Brødrene Dahl håper at de nå har fått en fot innenfor et nytt, framvoksende segment innen offshore akvakultur.

– Det er spennende at vi kan bruke kompetansen fra to av våre avdelinger: Havbruk og Marine. Det gir synergieffekter som kommer både oss og kundene våre til gode, sier Haukås.

Kort vei til nye deler

Når fartøyet er ferdig skal det ligge vest av Hadseløya i Vesterålen i Nordland, rett ut mot storhavet. Brødrene Dahl har lager en rekke steder i Norge og en svært effektiv logistikk som gjør at reservedeler kan leveres raskt.

– For Nordlaks vil det være en ekstra trygghet at service og eventuelle utfordringer som oppstår i løpet av havfarmens livsløp kan fikses fort, sier Haukås.

Annonse