“Bergensfjord” sjøsatt i Gdansk

Den andre av Fjord Lines to nye cruiseferger ble fredag 1. mars sjøsatt i Gdansk med flere tusen mennesker på kaien. Skipet, som skal hete MS “Bergensfjord”, er malt i Fjord Lines lett gjenkjennelige røde og hvite drakt. Cruisefergen ble deretter slept til Bergen Group Fosen for innredning og ferdiggjøring.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Sjøsettingen markerer at stålarbeidet og malingen av skroget som er utført ved Stocznia Gdansk-verftet er sluttført. På kaien stod verftsarbeidere sammen med andre som har medvirket til utformingen av skroget og vanlige innbyggere i Gdansk. Før skipet gled ut fra dokken holdt blant andre Fjord Lines styreleder, Peter Frølich, en kort tale der han takket verftets ledelse og ansatte for innsatsen.

Frølich sa at han føler betydelig stolthet ved at det flotte skipet skal døpes ”Bergensfjord”: – Bergen er ikke bare min hjemby. Bergen er også en av de fire havnene i Norge og Danmark der ”Bergensfjord” og søsterskipet ”Stavangerfjord” skal gjøre faste anløp. Og fordi skipene får kaiplass i Bergens indre havn vil store deler av byens befolkning daglig kunne nyte synet av et av de flotte skipene på vei inn eller ut fra en av verdens aller vakreste byer.

Seilingsstarten nærmer seg

MS ”Stavangerfjord” er nå ferdigstilt ved Bergen Group Fosen. Onsdag 29. mai legger hun ut på sin jomfrutur. Til høsten blir også det nye søsterskipet seilingsklart. Dermed vil Fjord Line kunne tilby de reisende to moderne og velutstyrte cruiseferger med daglige avganger på linjen Bergen – Stavanger – Hirtshals og Hirtshals – Langesund.

Mest miljøvennlige i verden

Begge de nye cruisefergene får motorer som skal drives med flytende naturgass (LNG). Utslippet av NOx reduseres av den grunn med 92 prosent i forhold til utslipp fra skipsmotorer som drives med tradisjonell tungolje. Utslipp av svovel elimineres fullstendig, mens utslipp av partikler reduseres med 98 prosent. Dessuten medfører den teknologien Fjord Line benytter en reduksjon av utslipp av drivhusgasser (CO2) med 23 prosent. Også ved landligge vil luftforurensningen være minimal. Cruisefergene blir dermed de mest miljøvennlige i sitt slag i verden.

Slept til Rissa for ferdiggjøring

Sjøsettingen av det nesten 7 000 tonn tunge skroget til ”Bergensfjord” tok mindre enn et minutt. Deretter ble skipet slept fra Polen til Norge, langs kysten til verftet i Rissa på Fosenhalvøya. Der vil fagarbeidere i en rekke disipliner sørge for utrustning og ferdiggjøring av det moderne skipet. Her vil skipet innredes med blant annet restauranter for enhver smak, caféer og barer, stor taxfree-butikk og velutstyrte lokaler for kurs og konferanser. Etter overlevering og innkjøring med Fjord Lines mannskap blir MS ”Bergensfjord” satt i ordinær drift.

Lengden på de nye skipene blir 170 meter, perfekt konstruert for å tåle Nordsjøens bølger og gi passasjerene en behagelig og stabil seilas. Det blir plass til 1500 passasjerer, og skipene vil ha 306 lugarer og plass til 600 personbiler, vogntog og last.