Fra miljøaktivist til klimaoptimist. Nå vil Frederic Hauge i Bellona lage batterier. Foto: Sigbjørn Larsen.

Bellona vil lage batterier

Bellona er i full gang med å utvikle egne batterier med testlab på forskningsparken, sier Frederic Hauge til Skipsrevyen. 20.000 skip i verden kan fornyes og bygges om til elektrisk fremdrift, sier Hauge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Markedet for elektrisk fremdriftsteknologi for skip er enormt, sier Frederic Hauge.

Klimaoptimist

- Jeg er optimist både på vegne av norsk teknologi i verdensklasse, men også i forhold til verdens klimasituasjon. Vi har vist at vi kan gjøre en forskjell. Og dette vil virkelig ha innvirkning for å få ned verdens klimautslipp, sier Hauge

- Bellona er i full gang med å utvikle egne batterier, avslører Hauge til Skipsrevyen. Laben ligger på forskningsparken i Oslo. Det er et spennende prosjekt, sier Hauge.

Bellonas batterier

 

·         I 2016 inngikk Eidsiva Energi og Bellona dialog om mulighetene for utvikling av storskala batteriproduksjon i Innlandet, og Bellona etablerte selskapet BEBA (Bellona Energystorage, Batteries and Applications)

·         Aktørene presenterte i 2018 et mulighetsstudie for storskala batteriproduksjon i Innlandet. Studien viste at Norge og Innlandet er konkurransedyktig for etablering av storskala batteriproduksjon og FOU-senter for utvikling av batteriteknologi. Studien har vekket betydelig interesse.

·         Med utgangspunkt i mulighetsstudien har vi startet opp et initiativ for å etablere grunnlag for investeringsbeslutninger i verdikjeden for den voksende batteriindustrien. I tillegg til Eidsiva og Bellona er allerede SINTEF Manufacturing en del av initiativet, og NTNU har vist stor interesse. Arbeidsgruppene i initiativet vil starte opp i løpet av våren 2019.

 

Kan erstatte fossil energi

- Elektrifisering av transport – både biler, ferger og fly – er bruksområder der batteriet helt og delvis erstatter fossil energi, og der Norge har tatt en lederrolle, sier seniorrådgiver industri i Bellona, Martin Sveinssønn Melvær.

-Batteriteknologi er i ferd med å endre bransjer og sektorer, og kan på sikt endre hele samfunn, sier Melvær Over de siste tiårene har energilagring i batterier blitt betydelig billigere og bedre, men det finnes fortsatt et stort uforløst potensial. Dette potensialet kan omsettes til ny industriutvikling gjennom koordinert innsats fra næringsliv, akademia og virkemiddelapparat. Batteriet kan ses på som en «general purpose technology» (GPT) – i likhet med datamaskiner, internett og nanoteknologi er det en enkeltstående oppfinnelse med svært mange ulike bruksområder, den vil utvikles og forbedres over tid til lavere kostnad, og den kan bidra til innovasjon gjennom å muliggjøre helt nye produkter og prosesser, sier Melvær.
-Batteriet vil også spille en avgjørende rolle i mange andre applikasjoner, for eksempel vil muligheten for såkalt «peak-shaving» i strømnettet gi redusert behov for utbygging av nettkapasitet, fremholder Melvær. Batteriet vil på denne måten være avgjørende for balansering av fornybar energi både i liten og i stor skala, og det vil være en sentral byggestein i den grønne omstillingen Norge og Europa står overfor.