Nesvik på Norfishing. Foto: NFD

Bedre regler for kvinnelige fiskere

Nærings- og fiskeridepartementet har fastsatt nye regler som skal tilrettelegge bedre for kvinnelige fiskere. De nye reglene åpner for at kvinnelige fiskere både kan ta pause under hele svangerskapet og i en ammeperiode på minst to år etter fødselen, opplyses det i en pressemelding.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- De siste årene antallet kvinnelige fiskere i Norge økt, da kan vi ikke ha regler som står i veien for at kvinner søker mot den viktigste fremtidsnæringen vi har, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik (FrP).

De nye reglene innebærer at kvinnelige fartøyeiere kan søke om å få unntak fra leieskipperforbudet fra hun blir gravid og i inntil to år etter fødselen.

Fysisk krevende

– Kvinnelige fiskere kan nå ta en lengre yrkespause i forbindelse med fødsel, uten at de mister rettigheter som fiskere. Å være fisker er en fysisk krevende jobb som er vanskelig å kombinere med svangerskap og amming, derfor er det ekstra viktig at regelverket tar høyde for de spesielle yrkesutfordringene kvinnelige fiskere møter ved fødsel, uttaler fiskeriminister Nesvik i pressemeldingen. 

Reglene innebærer også at kvinnelige heltidsfiskere skal bli stående på blad B i fiskermanntallet fra de blir gravide og fram til utgangen av det andre kalenderåret etter fødselen. Dette innebærer at berørte fiskere blir stående i mellom to og tre år etter fødselen. Hvis vedkommende for eksempel føder i november 2018, vil hun automatisk bli stående på blad B ut 2020, som er det andre kalenderåret etter fødselsåret 2018.

– Det er praktiske årsaker til at vi i manntallssammenheng følger kalenderåret i stedet for å regne to år fra selve fødselen, heter det i meldingen. 

Departementet legger dessuten opp til at Fiskeridirektoratet i høstens høring av deltakerforskriften for 2019 drøfter hvorvidt det bør gjøres tilsvarende endringer for mannlige fiskere i foreldrepermisjon, og for foreldre med syke barn.