Gå til innhold
Annonse

Anbud på verdens første hydrogenferge er i gang

Høsten 2021 skal verdens første hydrogen-elektriske ferje seile på sambandet Hjelmeland – Skipavik – Nesvik i Rogaland. Arkivbilde
Høsten 2021 skal verdens første hydrogen-elektriske ferje seile på sambandet Hjelmeland – Skipavik – Nesvik i Rogaland. Arkivbilde

Høsten 2021 skal verdens første hydrogen-elektriske ferje seile på sambandet Hjelmeland – Skipavik – Nesvik i Rogaland. Statens vegvesen har nå startet anbudskonkurransen med å invitere 3 kvalifiserte rederier til å levere anbud.

Annonse

De tre rederiene er Boreal Sjø AS, Fjord1 ASA og Norled AS. 

- Dette er en viktig milepæl og et steg videre for utslippsfri fergedrift og maritim sektor. Som første prosjekt for bruk av hydrogen i ferger er dette svært viktig, og vil bidra til å kommersialisere hydrogenløsninger og utvikle regelverket for dette. ZERO tror hydrogen vil bli en viktig løsning fremover for å gjøre all tung transport utslippsfri, sier Marius Gjerset, teknologiansvarlig i miljøstiftelsen ZERO.

- Statens Vegvesen og rederiene har gjort en god og effektiv jobb med å utvikle dette prosjektet. I tillegg vil jeg trekke frem Statens Vegvesen sin ambisjon her om å skyve nullutslippsteknologi et langt skritt videre med stor overføringsverdi til andre deler av sjøfarten, sier Gjerset.

- I kjølvannet av dette prosjektet er det flere andre spennende hydrogenprosjekter på gang i maritim sektor. For å utløse disse må det bygges ut en verdikjede for produksjon av rimelig og utslippsfri hydrogen, og fylleinfrastruktur for både skip og landtransport, avslutter Gjerset. 
 

Annonse