- Gratulerer Norge! Alle roser redningsaksjonen. Foto: Frank Einar Vatne.

- Gratulerer Norge! Alle roser redningsaksjonen

“Viking Sky” er trygt i havn i Molde. 436 passasjerer var fortsatt om bord på skipet, da hun stevnet inn Romsdalsfjorden sammen med 458 besetningsmedlemmer. Erna Solberg berømmer redningsaksjonen. Passasjerene kan ikke få fullrost mannskaper, redningstjeneste, helikopterpiloter, rederiet og andre involverte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

– Vi har verdens beste redningstjeneste, sa beredskapsminister Ingvil Smines Tybring Gjedde på pressekonferansen med alle de involverte etatene i redningsaksjonen.

Mange passasjerer vil velge å bli ombord i skipet. Cruiseskipet får en jublende velkomst i Molde. Flere hundre menesker er møtt frem for å ta skipet vel i havn.

Erna Solberg berømmer redningsinnsatsen

- Det har vært et dramatisk døgn for passasjerer og redningsmannskaper på #VikingSky i #Hustadvika. skriver Erna Solberg på Twitter. Takk til dyktige redningsmannskaper, frivillige og andre som har gjort en uvurderlig innsats under krevende forhold.

- Dere i Norge her en fantastisk kystvakt, og noen fantastiske helikopterpiloter og redningsmannskaper,  mannskapet om bord på “Viking Sky” er også bare helt utrolig dyktige, sier Ekteparet Ruth og David som var to av passasjerene på Viking Sky i et intervju med NRK. Viking Cruises er bare et helt unikt cruiserederi, sier de, og kan ikke få fullrost hverken mannskap og redningsmedarbeidere og nordmenn nok.

Savner sidestykke

Et cruiseskip med 1300 mennesker om bord i havsnød i Hustadvika, som er et av de mest værharde havområder i Norge, med motorstopp i fire motorer i full storm 100 meter fra land, og de frådende brenningene over de skumle grunner og skjær, der så mange skip har forlist, er et skrekkscenario. På toppen av det hele får et lasteskip med 9 mann om bord også motorstopp i det voldsomme uværet og må evakueres. I mange timer arbeidet helikopterpilotene og redningsmannskapene i de knalltøffe forholdene helt på grensen av hva redningshelikoptrene kan tåle. Nær 500 passasjerer ble løftet i sikkerhet i de krevende forholdene.

- Det er ikke til å komme fra at dette har vært krevende, sier redningsleder Eirik Walle til Skipsrevyen. Samtidig er det også grunn til å understreke at alt har gått veldig bra. Vi trykte på den store knappen og var forberedt på alle scenarioer. Det har vært svært mange i arbeid med denne aksjonen. Og vi er glade for at alt gikk bra.

I Molde har mange skuelystne samlet seg i sentrum for å ta i mot skipet.Politiet henstiller til publikum å holde seg unna kai, slik at alle kan komme seg i land uten at det blir kaos.  Det er også planlagt middag i Bjørnssonssalen.

Allerede i kveld er det satt opp charterfly til England med de 200 første passasjerene for å få dem raskest mulig hjem etter den skremmende opplevelsen. Flere av passasjerene sier likevel at de vil komme tilbake. Torstein Hagen er ikke snauere enn at han har tilbudt dem gratis tur! 

Hotellene i Molde har åpnet sine dører og har sørget for at det er rom til alle om det blir behov for det. Et kjøpesenter har åpnet for at passasjerene kan få kjøpt nødvendige ting som sanitærartikler, medisiner og klær. Rederiet gav passasjerene 2500 kroner og handle for ettersom passasjerene hadde forlagt lommebøker, pass og penger om bord. Kommunen og helseteam vil ta imot passasjerene. Den amerikanske ambassaden i Oslo sender sitt konsulære team til Molde for å bistå sine statsborgere.

En av passasjerene oppsummerte det hele slik:- Se på alle de hyggelige menneskene i Norge som har bidratt til å hjelpe oss. Vi er så takknemlige. Se hvordan Norge jobber med dette med frivillige og myndigheter. Det er imponerende. Gratulerer Norge!