Gå til innhold
Annonse

Alex Rosen vil ha slutt på styrbord og babord til sjøs

Alex Rosen i hardt vær etter omstridt forslag om å fjerne styrbord og babord til sjøs. Foto: Redningsselskapet.
Alex Rosen i hardt vær etter omstridt forslag om å fjerne styrbord og babord til sjøs. Foto: Redningsselskapet.

Alex Rosen høster storm etter forslag på TV2 om å fjerne styrbord og babord til sjøs, og erstatte dem med høyre og venstre.  Forsikrinsselskapet If “stod også tilfeldigvis på kaia” med en undersøkelse om at forvirring om begrepene skaper ulykker. – Hvis det blir for vanskelig så hold deg på land, sier sjøfolk i utenriksfart.

Annonse

Én av ti ulykker eller nestenulykker til sjøs skyldes forvirring rundt styrbord og babord i følge  en undersøkelse fra forsikringsselskapet If. Over halvparten av de spurte i en ny stor spørreundersøkelse ønsker nå å fjerne begrepene, og heller kalle det høyre og venstre.

– Vi gjorde en undersøkelse om dette, og der kan man vel si at forvirringen definitivt er tilstede, sier produktsjef for båtforsikring i If, Atle C. Strøm til TV 2. Ifølge undersøkelse svarte halvparten av alle som har en mening at det ville vært både tryggere og enklere å ferdes til sjøs om vi droppet begrepene styrbord og babord, og i stedet opererte med høyre og venstre.

Høster storm 

Forslaget høster storm i gruppen sjøfolk i utenriksfart på nett. Gruppen er en av de største gruppene av sjøfolk på nett med over 20.000 medlemmer.

- Hvis det er for vanskelig så hold deg på land, skriver Bente Bjørvig. – Om de ikke kan bruke det som er en internasjonal benevnelse så bør de ikke ha lov til å føre en båt sier Terje Falch. “- Landkrabber” lyder det fra Gunnar Pedersen. – Kan vel sløyfe rød og grønn lanterne også da og bare vise hvitt lys? spør Birger Senstad. – Det vil være umulig å definere høyre og venstre på en båt, det er helt andre regler som gjelder baug og akter, påpeker Roald Magne Helgesen. – På østkysten av USA har de brukt høyre og venstre så lenge jeg har seilt der. Resultatet er det samme, sier Remi Eriksen.

Annonse