Hans Sande, direktør i Norsk Sjøoffisersforbund Foto: Helge Martin Markussen

- Årtusenets utredning kommer i 2019

Omstrukturering, tøffe forhandlinger og lønns og arbeidsvilkår for sjøfolk. Det er noen av de viktigste sakene direktør i Sjøoffisersforbundet, Hans Sande ser for seg i 2019

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Jeg tror vi i 2019 begynner å se konturene av konsekvensene med omstruktureringen av gjelden til offshoreservicenæringen. Mange rederier, banker og obligasjonseiere har tøffe forhandlinger i vente, spår Hans Sande. - Vi håper det lokale eierskapet og engasjementet i rederiene som dette gjelder, legger han til.

Rapporten om det norske handlingsrommet for å kunne kreve norske lønns- og arbeidsvilkår vil også ha et stort fokus fra Sjøoffisersforbundet.

- Dette er årtusenets utredning for oss, mener Sande.

En rekke fergesamband skal ut på anbud i 2019, og direktøren spår en kamp om å beholde forsvarlig bemanning på disse fartøyene.

- For Norsk Sjøoffisersforbund så blir 2019 året hvor vi kommer til å offentliggjøre resultatet av tre viktige utredninger vi jobber med nå disse er knyttet til:

  • Krise og passasjerhåndtering i ferge og lokaltrafikk: Har vi tilstrekkelige ressurser?
  • Maritime karriereveier: Hvor ender sjøfolkene når de går i land etter gjennomsnittlig 12-15 år i tjeneste. Hvilke deler av den maritime næringen og forvaltningen etterspør deres kompetanser?
  • Maritim kompetanse i en digital fremtid: Hvordan vil måten vi operer skipene på i dag, og de roller vi har om bord, endre seg som et resultat av økt digitalisering av næringen?