Ladestasjonen på Ålesund Havn er klar for full drift. Foto: Steve Hansen

Ålesund Havn blir grønn

I dag settes det nye landstrømsanlegget på Storneskaia i Ålesund i drift.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Først ut til å bruke anlegget er «NS Orla» som drives av Ålesundsbaserte Golden Energy Offshore. Det skjedde kl 12. mandag 8. april, og er en milepæl i det grønne skiftet på Ålesund Havn.

- Vi har økt strømleveransen betydelig. I første kvartal 2018 leverte vi 170 000 kwh. I første kvartal i år har vi levert 700 000 kwh, forteller fungerende havnekaptein, Steve Hansen til Skipsrevyen. Den nye anlegget har kostet 7,5 millioner kroner, og er tilpasset en ISO-standard som gjør at de fleste fartøy kan bruke anlegget. Havnekapteinen forteller at at Ålesund Havn virkelig er med på det grønne skiftet.

- Ekstra kjekt er det å merke seg at dette anlegget bidrar til at ansatte i havnevesenet har blitt mer bevisste på det grønne skiftet Vi er rett og slett blitt mer miljøbevisste, sier Steve Hansen. Enova har bidragsyter til finansiering av anlegget.

Fungerende havnekapteing på Ålesund Havn, Steve Hansen mener at den nye ladestasjonen har hevet miljøbevisstheten hos alle ansatte på havnen. Foto: Ålesund Havn

Hybrid-løsning

«NS Orla» ble nylig oppgradert til hybrid. Det ble installert en batteripakke på 896 kwt som er utstyrt med et ladesystem som er kompatibelt med anlegget på Storneskaia. Prosjektering og oppgradering av «NS Orla» og søsterskipet «NS Frayja» var det Rolls-Royce som stod for.

Ifølge Steve Hansen kan fartøy med andre pluggsystemer enn det ISO-godkjente systemet som de har i Ålesund Havn, kobles direkte mot kilden.

- Ulempen med dette er at det trengs en godkjent elektriker som kan gjøre dette, men det er et enkelt grep som vi gjerne hjelper til med. Det skal være så få praktiske hindringer som mulig for de som vil bruke anlegget, fastslår havnekapteinen.