Kan samle inn 1000 fotbalbaner med havplast i døgnet

Færøyske Skansi Offshore har utviklet et konsept for plastinnsamling mens fartøyene er i drift. – Det var på tide å gjøre noe mer enn bare å snakke om havplast. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Vi har jobbet med dette i underkant av ett år. Ideen kom i arbeidet med design til ny reketråler. Vi har hatt trålere utenfor Svalbard, også har vi fem PSVer som opererer på standby rescue i Nordsjøen. De har stor kapasitet til til å lagre plasten, og når de likevel er ute i kommersiell drift kan de samle opp plast også, sier Sámal Sivertsen, COO i Skansi Offshore til Skipsrevyen.

- Når vi først var i gang med tegninger til ny reketråler fant vi ut at det var på tide å gjøre noe mer enn bare å snakke om havplast, fortsetter han.

Plastsamleren som stikker tre meter ut av skutesiden vil være spesielt  hending for fiskefartøy og supplyskip. 

Selskapet har tatt patent på innretningen som enkelt skal kunne innlemmes i nybygg eller bygges inn i eksisterende fartøy. Et 16 meter bredt skip med fire knops fart vil kunnne samle in 3,9km2 søppel i døgnet, tilsvarende arealet av 1000 fotballbaner. 

- Når vi går i dialog for å reforhandle kontraktene til PSVene vil vi kunne tilby dette som en mulighet for oljeselskapene, sier Sivertsen på spørsmål om deres egen flåte vil utstyres med 

Når oppsamleren vil være i drift er vanskelig å si, rederiets nye reketråler er ennå ikke kontrahert. I første omgang må det også bygges en prototype for å se hvordan konseptet fungerer i praksis.