Monica Mæland til Bergen

Møtte maritim toppledelse

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Mandag 9. desember var næringsminister Monica Mæland på plass i Bergen sammen med statssekretær Eirik Lae Solberg. Næringen ønsket overfor den ferske statsråden å belyse nødvendige rammebetingelser og kompetanseproduksjon for å sikre et sterkt eierskap og maritim drift i og ut fra Norge.

Maritimt Forum Bergensregionen og Maritimt Forum sentralt stod som vertskap da Norges største kompetansenæring skulle settes på dagsorden i Bergen.

– Vi lever ikke av å selge råvarer, men av spesialisert kompetanse og høyteknologi. Vi kan ikke ta vår posisjon for gitt. For fortsatt å kunne være i fremste rekke må vi øke innova­sjons­takten. Det krever sterke og langsiktige eiere, hardt arbeid, ideer, tett klyngesamspill og god dialog mellom næringen og regjeringen. Vi trenger stabilitet, forutsigbarhet og kompetanse og vi er avhengige av rammevilkår på linje med EU-landene på rederiskatt, nettolønnsordningen og finansierings- og eksportkredittordninger, var beskjeden fra daglig leder i Maritimt Forum, Hege Solbakken.

– Det Regjeringen skriver om maritim sektor i regjeringserklæringen, gir grunn til optimisme. Det er positivt at man vil beholde dagens rederiskatteordning. Når det gjelder nettolønnsordningen er lovfesting positivt, mens taket i nettolønnsordningen må fjernes, slik at vi er på linje med våre naboer i EU. De norske rammevilkårene har forvitret siden 2008 sammenlignet med EU-landenes rammevilkår fordi taket i nettolønnsordningen har vært statisk de siste seks årene. Vi vil også at kjemikalieflåten som er så sterk i Bergen skal få flere norske sjøfolk om bord gjennom utvidet nettolønn. Det vil være lønnsomt for landet, viser en Menon-rapport, presiserte Solbakken.

Viktig forutsetninger for maritim verdiskaping

Maritimt Forum har skissert en rekke forutsetninger som må være på plass for å sikre den maritime verdiskapningen.

Like vilkår og konkurransedyktige betingelser

    1. Det maritime og shippingnæringen har en unik posisjon, men det er avgjørende at næringen gis like konkurransevilkår som våre internasjonale konkurrenter for å bevare drift og eierskap i Norge.

Stabilitet og forutsigbarhet

    1. Synergieffekten av å være del av et større klyngemiljø er stor, men skal miljøet bevares er det behov for forutsigbarhet og rammebetingelser som sikrer et sterkt privat eierskap.
    2. Sterke klynger og lokalt eierskap vil alltid ha mest lokalt og langsiktig perspektiv.
    3. Dersom det utenlandske eierskapet vokser frem der norsk kompetanse og næringsmiljø er sterkt (gode klynger), kan man få positive effekter av et internasjonalisert eierskap dersom det forblir i landet.
    4. Infrastruktur: Generelt dårlig infrastruktur, og dette hindrer samhandling og kompetanseutvikling. Effektiv transport av varer og arbeidskraft er svært viktig.
    5. Godt lovverk: Forenkling, for eksempel regler for offentlige anskaffelser.
    6. Formueskatt: Det er ikke gunstig å eie bedrifter med høy andel av anleggsmidler (produksjonsbedrifter) da dette gir økt verdi i selskapets balanse, noe som igjen utløser høy formueskatt. Et konsulentselskap uten eiendeler vil være mye mer gunstig beskattet.
    7. Rammeverk som stimulerer aktivitet på norsk sokkel. Like rammevilkår for norsk næringsliv som for internasjonale konkurrenter.
    8. Styrke klynger: Unngå smale subsidier som kan motvirke konkurranse.

Sikre maritim kompetanse

I tillegg til internasjonalt konkurransedyktige vilkår, settes tilgang til adekvat kompetanse høyt på dagsorden når utfordringer skal drøftes. Norge har fått en regjering som klart synes å vise vilje til å styrke og effektivisere skole og høyskolesystemene i Norge. Pisa-rapporten viser at man står overfor en betydelig utfordring.