Etterretningstjenestens nye skip

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Etterretningstjenestens nye overvåkingsfartøy har ankommet Norge. Fra 2016 skal fartøyet være i full operativ drift.

På bildene ser du det som blir Norges nye overvåkningsfartøy bli slept gjennom Bosporosstredet i Tyrkia. Skroget er bygget i Romania, og søndag 16. mars ankom det nye fartøyet Tomrefjorden. Der skal verftet Vard Langsten bygge skipet ferdig.

– Det er gledelig at skroget endelig er her. Fartøyet vil bli en viktig brikke i videreføringen av Etterretningstjenestens oppdrag i Nordområdene og utgjør en moderne kapasitet som skal bidra til å sikre tjenestens informasjonsbehov de neste 30 årene, sier sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen.

I 2016 avløser fartøyet dagens «Marjata» som har vært i operativ drift siden 1995.

Strategisk viktig

Her blir skroget slept gjennom Bosporos i Istanbul, på vei fra Romania til verftet Vard Langsten i Møre og Romsdal.(Foto og råfilm: Forsvaret)

I snart 60 år har Etterretningstjenesten operert fartøy for overvåkning av militær aktivitet i Barentshavet. Først med innleide kapasiteter, og fra 1966 med egne fartøy. «Marjata» har vært en viktig kilde til informasjon for kunnskap om den militære aktiviteten i Barentshavet.

Ved overgang til nytt fartøy har dagens fartøy nådd sin forventede tekniske levetid. Spørsmålet har derfor vært om man skulle oppruste dagens skip, eller bygge et nytt. Stortinget vedtok i 2010 å bygge et helt nytt fartøy.

– Dette er et viktig prosjekt for å sikre Norges interesser i Nordområdene. Kontroll med utviklingen der er strategisk viktig for Norge. Stortingets beslutning om å investere i nytt etterretningsfartøy er et signal om at kontinuerlig norsk tilstedeværelse i Nordområdene prioriteres høyt, sier Grandhagen.

Kostnadsrammen for skipet er 1,5 milliarder kroner.

Godt samarbeid

Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) har fått ansvaret for anskaffelse av skipet og utrustningen av det.

Her blir skroget slept gjennom Bosporos i Istanbul, på vei fra Romania til verftet Vard Langsten i Møre og Romsdal.(Foto og råfilm: Forsvaret)

– Dette er et interessant og teknisk utfordrende prosjekt. Vår rolle er å sikre at fartøyet blir i henhold til krav fra Etterretningstjenesten. Vi har et usedvanlig godt samarbeid med Vard Langsten, og vi ser fram til å komme i gang med utrustningen, sier Odd Magne Nilsen, assisterende prosjektleder i FLO.

Vard Langsten vant kontrakten høsten 2011, etter å ha konkurrert med flere andre norske verft om oppdraget. For Etterretningstjenesten var det spesielt viktig at et norsk verft fikk ansvaret for byggingen.

– Vi ser fram til det videre samarbeidet med FLO Maritime Kapasiteter og Vard Langsten, sier etterretningssjef Kjell Grandhagen.

Stolt verft

Vard Langsten bygget også nåværende «Marjata» på begynnelsen av 1990-tallet, og er stolte over å ha fått oppdraget også denne gang.

– Prosjektet stiller ekstra store krav til oss med hensyn til tekniske løsninger, dokumentasjon, sikkerhet og logistikk. Prosjektteamet og våre kollegaer på skrogverftet har jobbet med prosjektet en god stund nå, og nå er det de ansatte ved Vard Langsten som gleder seg til å ta fatt på utrustning og ferdigstilling, sier verftdirektør Dag Vikestrand.